У будинку голови Верховного суду України Василя Онопенка провели обшук

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.02.2011 04:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13051

Працівники Генеральної прокуратури та ГУБОЗ МВС України провели обшук в будинку голови Верховного суду України Василя Онопенка у рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за статтею “шахрайство” проти його дочки Ірини.

Онопенко був поставлений перед вибором: або він негайно йде у відставку, або його доньку посадять

Про це УНІАН повідомило інформоване джерело в ВСУ.

"Вчора (3 лютого 2011 року) пізно ввечері в приватному будинку Голови Верховного Суду України Василя Онопенка слідчим з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Павлієм та працівниками ГУБОЗ було проведено обшук, при цьому слідчий пояснив Онопенку, що цей захід проводиться в рамках кримінальної справи, порушеної проти його молодшої дочки Ірини Онопенко і пред'явив постанову судді Печерського районного суду Києва", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, виходячи з наявності формальних підстав для обшуку, Онопенко як власник будинку забезпечив слідчому і працівникам ГУБОЗ МВС України необхідні умови для проведення ними відповідних дій.

"Наступного дня Онопенко дізнався, що в цій справі фігурує не тільки його дочка, але і він як голова Верховного Суду", - заявило джерело в ВСУ.

Продовжуючи тему, співрозмовник підтвердив, що в справі дійсно йдеться про позичання Онопенко грошей, але не в сумі 300 тис. доларів, як стверджують ЗМІ з посиланням на Генпрокуратуру, а в сумі 50 тис. у.о.

"Генпрокуратура, як вже повелося, дуже специфічно підійшла до оцінки подій і фактів. Перш за все, щоб "здивувати" суспільство масштабністю "афери", вона "трохи" завищила суму позики, оскільки договір позики укладався на значно меншу суму - 252 тис. 500 гривень, що на той час дорівнювало 50 тисячам доларів. Цей договір був укладений ще 15 травня 2008 р., повернути гроші позичальник повинен був до 1 грудня 2008 р.", - сказав він.

При цьому він звернув увагу на те, що Онопенко дійсно не повернула позичені гроші в зазначений у договорі термін і, таким чином, однією із сторін договору не виконано одну з головних його вимог, внаслідок чого між сторонами - кредитором і позичальником - виник типовий цивільно-правовий спір.

"Вирішення таких спорів цивілізованим способом передбачено чинним законодавством. Очевидно, виходячи з цього, позичальник (Валерій Ксьонзенко) звернувся б до суду з позовом про стягнення з Ірини боргу в судовому порядку", - зазначив представник ВСУ.

Але, за словами джерела ЗМІ, позов до суду він (Ксьонзенко) чомусь подав лише через два роки з моменту невиконання договору - 31 січня 2011 року. Крім того, позичальник уже на наступного дня після подачі судового позову, тобто 1 лютого 2011, звернувся до Генеральної прокуратури з заявою про притягнення боржника та її колишнього чоловіка Володимира Котлярова, підпис якого також стоїть під угодою, до кримінальної відповідальності.

Також, за словами співрозмовника, викликає здивування той факт, що кримінальна справа проти молодшої дочки Онопенка Генпрокуратурою було порушено дуже оперативно - одразу після надходження заяви від позивача, хоча закон (стаття 97 КПК України) для перевірки заяви відводить десять днів, протягом яких збираються пояснення громадян, витребують документи і т.д.

Крім того, співрозмовник звертає увагу на те, що справу порушили, не отримавши пояснень від Онопенко.

Враховуючи викладене, джерело висловлює переконання, що ініціаторів порушення цієї кримінальної справи фактичні обставини не цікавили.

"Важливо було використовувати лише формальний привід з ключовим словом "Онопенко", - сказав співрозмовник ЗМІ. Цікаво й те, зазначив представник ВСУ, що Генпрокуратура чомусь "вхопилася" за розслідування злочину, який за законом повинні розслідувати слідчі міліції.

На його думку, не виключено, що "режисери" зазначеного "дійства" мають на меті штучно "прив'язати" Онопенко до цієї кримінальної справи, щоб зробити з нього організатора "шахрайства".

Більше того, зазначив співрозмовник, на такі думки наштовхує отримана інформація про те, що справу проти молодшої дочки Онопенка було порушено через кілька днів після того, як він отримав від деяких осіб, які "з недавніх пір щільно займаються судовою системою", "делікатну" пропозицію добровільно піти з посади.

"Онопенко був поставлений перед вибором: або він негайно йде у відставку, або його дочку "посадять", - сказав він.

Варто відзначити, що екс-прем'єр-міністр України, лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко називає терором проти голови Верховного суду Василя Онопенка порушення кримінальних справ проти його родичів.

Як ми раніше повідомляли, щодо дочки Онопенка Ірини в четвер було порушено кримінальну справу за статтею "шахрайство".

"Пані Онопенко та її чоловіка підозрюють у тому, що вони не повернули позичені $ 300 тис., частина з яких нібито знадобилася Василю Онопенку "для вирішення якогось питання". Голова Верховного суду, не заперечуючи, що позов про повернення коштів зараз розглядається Печерським районним судом Києва, вважає, що таким чином на нього намагаються чинити тиск", - повідомила газета КоммерсантЪ-Україна з посиланням на власні джерела.

Корнійчук був затриманий в грудні 2010 року, зараз він перебуває в Лук'янівському СІЗО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.