Вслід за Тунісом і Єгиптом, в столиці Сербії люди також вийшли на вулиці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.02.2011 04:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13055

Найбільший за останній час мітинг опозиційних сил пройшов в суботу в столиці Сербії Бєлграді, - 70 тисяч маніфестантів вимагають проведення дострокових парламентських виборів.

Сербський “Майдан” в Бєлграді

В центрі міста біля будівлі Скупщини (парламенту) зібралися декілька десятків тисяч осіб. Організатором акції виступила Сербська прогресивна партія на чолі з одним з найпопулярніших політиків країни, учасником всіх останніх президентських кампаній Томіславом Ніколичем.

За оцінками поліції, участь в мітингу бере щонайменше 55 тис осіб, але деякі очевидці називають цифру в 70 тис. Демонстрація в цілому носить мирний характер, проте декілька осіб було затримано поліцією, повідомляє NEWSru.ua.

Парламентські вибори в Сербії заплановані на 2012 рік, проте опозиція виступає за їх дострокове проведення.

На думку опозиції чинна влада на чолі з демократом Борісом Тадичем не справляється з рішенням економічних, соціальних і зовнішньополітичних проблем, з якими зіштовхнулась Сербія. Останнім часом в країні пройшла низка страйків - поліція, таксисти і шкільні вчителі вимагали підвищення заробітної плати.

Ніколич згадав недавні вуличні протести в Тунісі і Єгипті і заявив, що уряди по всьому світу починають розуміти, що необхідно прислухатися до думки народу.

Популярність націоналістської опозиційної партії Николіча в Сербії в останні місяці росте. Це викликано складною економічною ситуацією в країні, що все ще намагається відновитися від наслідків світової економічної кризи. Високий рівень інфляції, безробіття і бідності викликає у народу незадоволеність політикою проєвропейського уряду Сербії.

Одним з пріоритетів організаторів маніфестації було забезпечення безпеки під час заходу. За їх словами, в охороні правопорядку задіяно порядка десять тисяч чоловік - сил власної безпеки і поліцейських.

У центр Бєлграда стягнуті великі сили поліцейського спецназу і техніки для розгону натовпу. На інших площах міста також виставлені поліцейські кордони. Автомобільний рух по ряду центральних вулиць перекритий.

Не дивлячись на те, що ситуація в Сербії багато в чому нагадує ситуацію в Україні, представники Партії Регіонів упевнені (а на нашу думку, просто втратили інстинкт самозбереження через запаморочення від влади і власного "бєспрєдєла" - прим. “Аратти”), що єгипетські події не можуть повторитися в Києві.

Нагадаємо, масові антиурядові демонстрації в Єгипті не стихають вже більше тижня. У вівторок Мубарак, керівник країни вже майже 30 років, заявив, що залишить свою посаду після чергових президентських виборів у вересні цього року і не висуватиме свою кандидатуру на шостий термін. Проте демонстранти продовжують добиватися негайної відставки президента.

Захвилювалася й Туреччина. На вулиці Стамбула вийшли кілька тисяч людей. Поки що – на підтримку бунтарів у Єгипті. А ось на площі Кізілай у центрі Анкари щонайменше 10 тисяч маніфестантів, переважно студентів, намагалися прорватися до Парламенту. До них приєдналися опозиційні депутати, які вважають незаконним скорочення мінімального розміру зарплати для молоді й заборону брати на роботу людей без полісу соціального страхування. Демонстранти билися з поліцією і жбурляли каміння. Та відповіла водометами і сльозогінним газом. Є поранені. Оглядачі кажуть: не слід очікувати, що ці студентські виступи переростуть у такі ж масштабні, як у Єгипті. Економіка Туреччини демонструє стрімке зростання, такого рівня соціального невдоволення там немає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.