Астероїд CQ1 різко змінив свою орбіту після зустрічі з Землею

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.02.2011 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13060

Астероїд 2011 CQ1, виявлений напередодні астрономами обсерваторії Catalina Sky Survey, пролетів повз нашої планети в 19:39 за Грінвічем (21:39 за київським часом) на висоті в 5,48 тисячі кілометрів і сильно змінив свою траекторію.

Раніше повідомлялося, що 2011 CQ1 пролетить на відстані 20 тисяч кілометрів від Землі. Відзначимо, що радіус Землі становить близько 6,3 тисячі кілометрів.
"Цей об'єкт, приблизно одного метра в діаметрі, наразі став найближчим у нашому каталозі небесних тіл, які наближаються до Землі ", - повідомляє сайт програми NASA зі стеження за небесними тілами, які зближуються із Землею (Near Earth Object Office).

Небесне тіло пролетіло на відстані близько 0,85 радіуса Землі над Тихим океаном, причому тяжіння нашої планети зігнуло його траєкторію під кутом 60 градусів. У результаті астероїд перейшов із сімейства Аполлона (до нього належать об'єкти, чия орбіта переважно знаходиться за межами земної) в сімейство Атона (астероїди чиї орбіти знаходяться всередині орбіти Землі).

Згідно даним NASA, розмір астероїда становив близько метра. Астрономи відзначають, що об'єкти такого розміру дуже важко виявити. У середньому кожні кілька тижнів один такий астероїд входить в земну атмосферу і повністю в ній згорає, утворюючи болід.

Нагадаємо, раніше російські астрономи прорахували, що тісне зближення астероїда Апофіс із Землею може статися 13 квітня 2036 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.