Україна для людей. Донеччани платитимуть власникам “комунальних” підприємств більше

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 8.02.2011 12:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13077

У Донецьку після підвищення тарифів комунальні послуги на місяць одній родині будуть обходитися на 100 грн. дорожче.

Про це на прес-конференції заявив голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк.

За підрахунками губернатора, квартплата для сім´ї з двох осіб, що проживають у двокімнатній квартирі, зросте з 70 грн. на місяць до 124 грн. на місяць, опалення - з 238 грн. на місяць до 262 грн. на місяць, холодна вода - з 100 грн. на місяць до 107,5 грн. на місяць.

«За двокімнатну квартиру у Донецьку в 51 квадратний метр з лічильником на опалення, до сплати до підвищення тарифів було 569 грн. на місяць, після підвищення тарифів (там усе розписано: квартплата, вивезення побутових відходів, вода холодна, гаряча вода, опалення, газ, електроенергія) абсолютно конкретний споживач буде платити 663 грн. Тобто буде нараховуватися практично на 100 грн. більше», - зазначив Близнюк.

При цьому губернатор нагадав, що сім´ї, які мають 2-кімнатну квартиру, з загальним доходом менше 4400 грн. і сім´ї, що мають 3-кімнатну квартиру, з загальним доходом не більше 5500 грн., отримають субсидії.

Близнюк підкреслив, що держава повинна створювати умови, щоб споживачі економили на комунальних послугах.

«Візьмемо, наприклад, ситуацію: 2 пенсіонери на 100 кв. м. у своєму будинку, за всіма розрахунками середня норма споживання - 600 кубів газу. А в конкретному прикладі - люди використовують 1 100 куба. Майже у 2 рази більше, ніж середня норма. При цьому держава щомісяця сплачує у вигляді субсидії цій сім´ї 2600 грн. на місяць. А де тут стимули заощаджувати? Їх немає», - заявив він.

Від “Аратти”: спеціально для пана Близнюка, який не побачив стимулів для заощадження енергоресурсів, можемо дещо пояснити.

Найбільше енергоносіїв споживають далеко не громадяни, а потужності, які належать до місцевої енергокомпанії, яка вже давно приносить конкретний доход у кишені її власників. Місцева громада - тільки задовольняє їхні апетити, сплачуючи неабиякі кошти за неякісні послуги. Між тим, ми навіть не прпускаємо думки про те, що там працює високоекономічне сучасне обладнання, а тепломережі - не втрачають левову долю температури теплоносія. Отже, вочевидь, треба владі "простимулювати" власників, аби вони не тільки брали, а й зменшували собіватість і покращували якість послуг, які вони взялися надавати. І влада, яка їх дотує за рахунов бюджету, має на це пряме право. А чи використовує це право пан Близнюк? - інше питання.

Тепер щодо приватного сектору. Нам було б цікаво, якби пан Близнюк відповів: чи можуть пенсіонери дозволити собі замінити совковий котел на високоекономічний і надійний закородонного виробництва? Бо українські виробники такого просто ще не виробляють, що також є відповідальністю влади.

Можемо наперед припустити, що середня сім'я донецьких пенсіонерів такого собі дозволити не в стані. Чи здатна влада вирішити цю проблему? Цілком, за умови, якщо не буде вдаватися до дешевої демагогії перед журналістами, а почне думати і знаходити рішення проблем, замість того, щоб тупо випорожнювати кишені громадян.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.