На скарби бібліотеки АН України хтось “поклав око”?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.02.2011 13:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13079

Днями до бібліотеки Вернадського надійшла постанова з Академії наук України, згідно з якою з посад зміщуються двоє заступників, які, як кажуть працівники, вели основну роботу.

Про це написала "Газета по-киевски".

Замість них нібито з метою модернізації призначається людина, яка, як вважають деякі співробітники, до бібліотек мала тільки непряме відношення. Причому їй передаються практично необмежені повноваження і доступ до сховища, пише видання.

"Новий заступник директора бібліотеки Володимир Попик, вчитель за освітою - з інституту біографічних досліджень. Одному функціонерові дали повноваження, які раніше ділили між собою четверо заступників і гендиректор. А саме організацію бібліографічної роботи, науково-дослідної, організаційної, методичної та кадрової роботи. Чи зможе людина, яка ніколи цим не займалася, нормально виконувати всі ці обов'язки? Звичайно ж, ні. Це буде хірургія без хірурга. І найголовніше, згідно з указом, на нового заступника покладають обов'язок "керівництва із заощадження фондів", - сказала дружина заступника Анатолія Бровкіна, якого збираються змістити.

"Я в 80-90-х була експертом з антикваріату, у мене багато знайомих антикварів із закордону. Один з них мені зателефонував з Парижа перед Новим роком і питав: "У вас там що, розпродаж? "Мовляв, на чорному ринку є пропозиції за старовинними книгами з України. Він по телефону навіть продиктував мені назви цих книг. Такі книги можуть бути тільки в бібліотеці Вернадського. Тому я зараз налаштована настільки рішуче", - сказала Бровкіна.

За її словами, зміщеним заступникам пропонують посади, з яких вони починали, - старших співробітників. Також збираються скоротити начальника відділу систематизації, без якого бібліотека просто перетвориться на склад, зазначає видання.

Бровкіна склала відкрите звернення до ЮНЕСКО і сподівається на підтримку колег, говорить, що асоціація бібліотекарів Росії вже обіцяла її підтримати.

"Бібліотека Вернадського - це єдине місце в нашій країні, яке ще не пограбували. Я, як обізнана людина, запевняю, що за один день звідти можна винести все що завгодно. Люди, яких хочуть прибрати, працювали на ентузіазмі, за копійки. На них там все трималося. До речі, вкрадену у 90-х з бібліотеки Вернадського рідкісну книгу Коперника, яка на той час коштувала від $ 700 тисяч до мільйона, досі не знайшли", - зазначила Бровкіна.

Як сказав виданню новий заступник директора бібліотеки Вернадського Володимир Попик, всі звинувачення безпідставні.

"Продаж книг в бібліотеці неможливий, тут нічого не продається, крім книжок, виданих самою бібліотекою. Потрібно поступово перетворити установу з місця, де люди читають, в науково-інформаційний центр. Молодь, яка працює в бібліотеці, потрібно перевчити у фахівців, які будуть працювати з комп'ютерами і обробляти інформацію. Тому мене і призначили. Скорочувати персонал не будемо, лише кілька людей переведемо на інші посади практично без втрат у зарплаті", - сказав Попик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.