Перший рік Президента Януковича: обіцянки - цяцянки...

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 8.02.2011 14:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13083

Експерти і політологи вважають найбільшим здобутком Віктора Януковича за рік президентства — декларування реформ. Усі інші тенденції і події, на їхню думку, мають негативний характер.

Вони розповіли Gazeta.ua те, чим запам'ятався перший рік головування Януковича.

Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко

— Найголовніше, це ініціювання Януковичем структурних соціально-економічних реформ. Те, що їх треба проводити, — очевидно. Інша річ, в який спосіб? Реформи готують в Адміністрації президента, а здійснюють в Кабміні, і тут наявні серйозні проблеми. Запам'ятається цей рік великою кількістю непопулярних владних рішень. Зокрема, це підвищення цін на газ, комунальних тарифів, податкова реформа. Усе це достатньо гостро сприймається населенням.

Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань

— Соціально-економічні обіцянки нового президента за цей рік не були виконані. Натомість відбулось підвищення цін, збільшення комунальних платежів. Крім того, це скандали, які відбуваються навколо податків і пенсійної реформи. Ми бачимо серйозне розчарування нинішньою владою. Слід згадати про поляризацію України. Для тих людей, кому небайдуже поняття країни, мови, культури, перший рік правління Януковича запам'ятався скандальними призначеннями, заявами, які ідуть всупереч цінностям цієї частини населення. Додайте сюди монополізацію влади, судової системи та КСУ.

Політолог і один з лідерів партії "Єдиний центр" Вадим Карасьов

— По-перше, рік президентства Януковича запам'ятається походами Юлії Тимошенко до Генпрокуратури. Це особливе політично-комедійне явище цього року. По-друге, цей президентський рік відзначився появою такої політичної істоти як депутат-тушка, яка виведена мічуринським способом в Україні. По-третє, це супергнучкість КСУ, який умудряється за рік радикально змінити свою думку щодо чинних конституційних норм.

По-четверте, народився новий вид парламентського спорту — бій без правил. Це вже і кунг-фу, і дзюдо, і айкідо, і все, що входить до силових видів спорту. По-п'яте, за перший рік нова влада так і не відповіла на ключове запитання: куди ми йдемо і чи взагалі йдемо?

Голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран

— Для українців перший рік президентства Віктора Януковича запам'ятається посиленням авторитарних тенденцій та узурпацією влади. Це підтверджується тим, що до нас постійно надходять заяви від світової спільноти щодо порушень громадянських свобод в Україні.

Крім того, в Україні почалась низка сумнівних реформ, які дуже б'ють по українцях з соціального боку. Наприклад, пенсійна реформа, податкові реформи, які для українців означатимуть погіршення їхнього життя вже сьогодні. Влада не змогла донести до народу позитив цих реформ. Можливо, тому що особливого позитиву в них й немає.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко

— Президент досить енергійно взявся за відновлення дієздатності влади, контролю над спочатку виконавчою владою, а, потім, встановлення контролю над системою влади в цілому.

Це було досягнуто за рахунок ухвалення нового закону про судоустрій. Відбулося також звуження політичної конкуренції. Опозиція тепер не має законодавчих гарантій в парламенті.

В цілому політичний режим еволюціонував в бік більшого авторитаризму та зробив крок назад у розвитку антикорупційного законодавства. До досягнень цієї влади можна занести чітке програмування діяльності та принаймні задекларованість реформ.

Голова Інституту публічної політики Віктор Чумак

— Було задекларовано дві реформи - податкова та адміністративна. Ухвалено Податковий кодекс. Його розкритикували фахівці і він викликав протести. Отже, ця реформа була не дуже вдалою. Адміністративна реформа не дає відповіді на запитання, які цілі переслідує. Це говорить про те, що команда професіоналів не така вже і професіональна. Знаємо про негативну оцінку з боку ЄС і США, впали усі міжнародні рейтинги. Проривів у зовнішній політиці немає. Президент декларує боротьбу з корупцією. Однак випала норма про обов’язкове декларування видатків чиновників. Ми отримаємо ту ж саму корупційну систему, яку маємо сьогодні.

Медіа-експерт і виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар

— Свобода слова стала однією зі сфер, в якій було найменше прогресу та найбільше відкату. Це було зумовлено бажанням влади мати позитивний інформаційний простір. Телевізійний простір вдалося зробити стерильним. Ми побачили і напади на журналістів, які здійснювалися охоронцями президента, прем’єра. Вони не розслідувалися. У питанні свободи слова прогресу не буде. Ця команда зробила висновки з 2004 року і поставила на силу. У 2011-2012 роках будемо спостерігати завершення формування інформаційного простору за російською моделлю. Не виключено, що у 2011 році влада спробує взяти під контроль інтернет-ЗМІ через ухвалення відповідного законодавства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.