Росія скасувала перехід на зимовий час

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.02.2011 18:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13085

Президент РФ Дмитро Медвєдєв оголосив про скасування в Росії переходу на зимовий і літній час.

За словами глави держави, росіяни не переводитимуть стрілки годинника на годину назад вже з осені 2011 року. 27 березня Росія востаннє переведе годинник вперед, повідомляє УНІАН.

Д.Медвєдєв повідомив про своє рішення на зустрічі з молодими вченими і лауреатами премії Президента РФ в галузі науки та інновацій за 2010 рік. Президент сказав, що дає "відповідне доручення уряду".

Разом з тим, відзначають ЗМІ, ще в жовтні 2010 року повідомлялося, що до Держдуми було направлено законопроект про скасування переходу з літнього на зимовий час і назад. Його авторами стали депутати від ЛДПР. Крім того, на початку 2011 року такий самий законопроект внести до Держдуми обіцяла "Єдина Росія". Ще один подібний документ було написано єдиноросами в листопаді 2009 року. Про долю цих документів нічого не повідомляється.

Як заявив Д.Медвєдєв, пояснюючи своє рішення, відміна переходу на зимовий і літній час буде корисною. За його словами, необхідність адаптуватися до переведення стрілок годинника пов`язана зі стресом і захворюваннями.

"Ми, дійсно, звикли кожну весну й осінь переводити стрілки годинника і всі за звичкою це лаяли, тому що реально порушується біоритм людини, все це дратує, всі або просипають, або прокидаються рано і не знають, куди себе подіти протягом зайвої години. Ну, я вже не кажу про нещасних корів і інших тварин, які не розуміють переведення годинників і не розуміють, чому доярки приходять до них в інший час", - зазначив Медведєв.

Вперше ідею скасувати перехід на сезонний час Д.Медвєдєв озвучив під час звернення до Федеральних зборів наприкінці 2009 року. Як заявляв Президент, ця практика дає сумнівні вигоди при істотних витратах.

Росія переходить на зимовий і літній час упродовж останніх 30 років. В останню неділю жовтня о 3:00 стрілки годинника переводяться на одну годину назад, а в останню неділю березня - на годину вперед.

Вважається, що перехід на сезонний час допомагає економити електрику.

Перехід на «літній» час - це переведення годинника на 1 годину вперед щодо часу, прийнятого в даному часовому поясі.

У Росії перехід на «літній» час перший раз відбувся в 1917 р. Його почали застосовувати на території спочатку Радянської Росії, а згодом СРСР, круглий рік, називаючи такий час «декретним». А з 1981 р. було запроваджено сезонні відмінності між «літнім» і «зимовим» часом, причому «зимовий» час залишався «декретним», унаслідок чого «літній» час відрізнявся від поясного аж на 2 години.

У 1990 р. «декретний» час було скасовано на території Української РСР. Що ж до сезонних відмінностей часу, то протягом кількох років в Україні їх то вводили, то відміняли, але незабаром зупинилися на досі чинній схемі, згідно з якою розрізняється «літній» і «зимовий» час, але ще одна «декретна» година не передбачена.

Натомість у Росії «декретний» час не скасовували, але на сучасних картах поясного часу факт його наявності трактується просто як належність території до відповідного поясу, так що, наприклад, Київ і Москва опиняються в різних поясах, що відрізняється від колишнього стану речей, але не суперечить принципам поділу Землі на часові пояси, який є доволі умовним і довільним.

Спочатку датою переходу на літній час було 1 квітня, а датою повернення на зимовий час — 1 жовтня. Згодом було визнано, що адаптуватися до часових змін зручніше у вихідні дні, тому ці події перенесли відповідно на останню неділю березня та останню неділю вересня. Із 1996 р. за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН період дії літнього часу був продовжений до останньої неділі жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.