“Мітрофанушкін мір”: третина росіян вважають Сонце супутником Землі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.02.2011 18:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13086

Третина росіян - 32% вважають, що Сонце - це супутник Землі. Такі результати опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки, проведеного до Дня російської науки, який відзначається сьогодні.

Повністю підсумки опитування наведені на сайті центру, повідомляє Lenta.ru.

У порівнянні з 2007 роком кількість росіян, що вважають, що Сонце обертається навколо нашої планети, зросла - минулого разу таку відповідь дали 28 відсотків респондентів. Знання про самій планеті Земля у жителів РФ більш фундаментальні - тільки 8 відсотків вважають, що центр планети не гарячий.

Складним моментом виявилася для росіян радіація - 11 відсотків жителів РФ вважають, що радіоактивне молоко стає безпечним після кип'ятіння, а 55 відсотків упевнені, що всю радіоактивність на Землі створили люди. На питання про те, чи правда, що кисень на Землі надходить від рослин, згодою відповіли 78 відсотків росіян. У 2007 році в цьому були впевнені 83 відсотки жителів РФ.

У порівнянні з 2007 роком збільшилася кількість тих, хто вважає, що електрони менше атомів (52 відсотки проти 48 відсотків). Більше стало й тих, хто впевнений, що антибіотики однаково ефективні як проти бактерій, так і проти вірусів (у 2007 році так думали 45 відсотків жителів РФ, а в 2011 - 46 відсотків). З ще одним твердженням з області біології - про те, що стать дитини визначається генами матері - погодилися 20 відсотків росіян (минулого разу згодою відповіли 25 відсотків).

Майже не змінилася кількість людей, які впевнені, що люди й динозаври з'явилися на Землі одночасно - 29 відсотків у 2011 році проти 30 відсотків у 2007. Незмінною залишилася частка росіян, що вважають, що людина розвинулася з інших видів - вона становить 61 відсоток. З твердженням про постійний рух континентів згоден 71 відсоток росіян (у 2007 році - 72 відсотки).

Як і раніше загадкою залишилася природа лазера для 26 відсотків росіян, які впевнені, що він працює, фокусуючи звукові хвилі. Трохи менше половини респондентів не змогли відповісти на це питання. Нарешті, за чотири роки, що пройшли з моменту попереднього опитування, з 14 до 20 відсотків збільшилася кількість росіян, що вважають, що повний оберт навколо Сонця Земля робить за один місяць.

Наукові омани більш властиві жінкам, ніж чоловікам. Так, жінки частіше вважають, що радіоактивність - справа людських рук (58% проти 51% серед чоловіків), вірять у здатність антибіотиків вбивати віруси так само, як і бактерії (48% проти 43% відповідно ) і більш схильні стверджувати, що Сонце є супутником Землі (34% проти 29% відповідно). Втім, є й виключення: чоловіки частіше за жінок вірять у те, що лазер працює, фокусуючи звукові хвилі (29% проти 23% серед жінок).

Опитування ВЦВГД проходило з 29 по 30 січня 2011 року. У ході опитування співробітники фонду довідалися думку 1,6 тисячі осіб у 138 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках Росії.

Подібні помилки характерні не тільки для росіян - тут можна прочитати, як уявляють собі світ жителі інших країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.