“Гендерні свята” розбивають серця

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.02.2011 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13112

Американські експерти встановили, що всесвітньо відоме свято “День усіх закоханих” 14 лютого може бути не таким вже безпечним і радісним, як було прийнято вважати раніше. У цей період у людини загострюється депресивний стан.

Вчені з університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл зібрали статистичні дані про летальні випадки, які сталися у День усіх закоханих (Святого Валентина) за останні 10 років, повідомоляє Raut.ru.

Виявилося, що саме в цей час удвічі підвищується ризик самогубств серед самотніх чоловіків і жінок, або серед розлучених партнерів. Справа в тому, що 14 лютого кожного року більшість людей намагаються бути разом.
Але це вдається не всім, тому що далеко не у всіх є другі “половинки”.

І на тлі загальних веселощів і кохання у нещасних юнаків і дівчат розвивається депресія, виникають суїцидальні думки. Якщо поруч не виявиться підтримки близьких, рідних, друзів, то подібні душевні терзання призводять до смерті, повідомив керівник дослідження психолог Ан Нгуєн.

Недарма в деяких країнах День Святого Валентина знаходиться під забороною, наприклад, у мусульманських державах можна потрапити до в'язниці, якщо відкрито відзначати це свято. У сусідній Росії влада Бєлгородської області рекомендувала утриматися від проведення свята - тому що воно негативно впливає на молодь і вигідне тільки комерсантам

У Європі традиції не змінилися, але і одинаків не стало менше, стверджують дослідники. Незважаючи на майже всі умови для знайомства або зустрічі романтичної ночі, багато представників сильної і слабкої статі ненавидять цей день. Згідно з опитуваннями 12 000 молодих людей, з'ясувалося, що близько 57% не планують виходити з будинку 14 лютого, тому що їх дратує щастя закоханих парочок. А 3% висловилися про те, що краще б попрацювали, ніж взяли участь у розважальних заходах.

Можна спробувати дати й інше пояснення подібним депресивним станам: наприкінці зими людський організм виснажений через недостатню кілськість вітаміну D, що виробляється за допомогою сонячного проміння, якого взимку недостатнньо. Лише навесні, з пробудженням природи, у повній мірі пробуджується і людський організм. Саме тому всі “гендерні свята” наші пращури святкували навесні та влітку, коли людський організм в повній мірі отримає всі необхідні вітаміни.

Австралійські вчені провели дослідження за участю 3 тисяч представників сильної статі. Протягом трьох років кожного сезону вчені вимірювали у випробовуваних рівень вмісту гормону тестостерону, а також вітаміну D. Максимально високий рівень речовин спостерігався влітку, взимку він значно знижувався, а на початку весни був найнижчий.

Якщо рівень тестостерону у чоловіка низький, то знижується і чоловіче лібідо, а також енергійність чоловіка. Вітамін D захищає кістки та грає важливу роль в чутливості організму до шкірних і серцевих захворювань і раку, - як у чоловіків, так і в жінок.

За рахунок достатньої кількості цього вітаміну в організмі підвищуються його імунозахисні сили, відбувається нормальне функціонування щитовидної залози і нормальне згортання крові.

А святкування в цей час “гендерних” свят (“Дня Святого Валентина”, "Захисників Вітчизни", "Міжнародного жіночого дня") - хоч і приємна, але виснажлива для оранізма подія, чим можна і пояснити результати дослідження науковців з Чапел-Хілл.

В слов`янському святковому календарю є кілька свят, пов`язаних з цією прекрасною стороною людських відносин - це Свято пробудження жіночої Любові (Велика Лада, Красна гора) - 22 квітня і Свято Ярила або ж Свято пробудження чоловічої Любові - наступного дня, 23 квітня. Я бачимо їхній час співпадає з початком активного пробудження природи. “Спільним” є традиційне свято Купайла, яке святкується влітку найкоротшої ночі року - з 21 на 22 червня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.