У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.02.2011 15:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13124

У Харкові знесуть пам’ятник Соборності України, розташований в центрі міста, щоб встановити на його місці новий монумент.

За словами мера Харкова Геннадія Кернеса, пам'ятник буде демонтований у рамках реконструкції площі, яку запланувала міська рада.

Територія площі Рози Люксембург буде упорядкована з урахуванням будівництва нового пам'ятника, оскільки архітектурне рішення, яке було обрано 10 років тому, сьогодні чиновники визнали невдалим.

"Пройде засідання містобудівної ради, на якому будуть розглянуті варіанти нового пам'ятника. Це не тільки моє рішення, це буде спільне рішення, у тому числі громадських організацій, які 10 років тому брали участь у відкритті пам'ятника", - сказав Кернес.

Пам'ятник Соборності був встановлений у Харкові на площі Рози Люксембург у серпні 2001 року до 10-річчя Незалежності України. Це 16-метрова бронзова колона, на вершині якої розташовано фігуру птаха з опущеними крилами, що здалеку формує силует українського тризуба. Біля підніжжя колони розташовано фігуру дівчинки (образ якої взято з Дарини Стрілець - першої дитини, народженої в Харкові після проголошення Незалежності України).

Пам'ятник у Харкові неодноразово піддавався критиці. Його авторам закидалося те, що фігура сокола з опущеними крилами на вершині 16-метрової колони швидше нагадує не птаха перед злетом, як трактували архітектори, а встромлений у спиляний стовбур дерева тризуб зі зламаним древком.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.