У Києві планують остаточно знищити історичну частину міста

Автор/джерело -  © kriminal.tv



Дата публiкацiї - 12.02.2011 00:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13131

До Євро-2012 туристи можуть не застати історичного Києва. Архітектуру міста замінять на залізно-скляні будови. Історики в розпачі, архітектори шоковані, а туристи і кияни просто обурені.

Велика Василькiвська, 11. Триповерховий цегляний будинок (житло й магазини), зведений 1880р. для міщанина В. Кітченка. Розібраний у липні 1986р. разом із сусідніми будинками ліворуч. Тут було пробито новий безіменний (так званий “Макуланівський”) проїзд.

На Подолі є малюнки унікальних будівель вісімнадцятого століття. Архітектори кілька років тому взялися за їх реставрацію. Почали з плану, поки креслили на паперах - будинки знесли.

- У результаті було зроблено все, щоб не було проблем. Немає пам'ятників. Це об'єкти - два кам'яних будинки 18 століття. Дуже близькі до будинку Петра, будинку Мазепи, - розповідає архітектор Віталій Отченашко.

Анатолій Горяєв в будівлі 19 століття і будівельник, і архітектор, і охоронець. У 2006-му власник доручив йому реставрувати пам'ятник. Коли чоловік половину зробив - у замовника нібито скінчилися гроші. Зараз унікальний орнамент руйнується просто на очах, а стіни стають полотном вже для сучасного мистецтва - їх прикрашають графіті. Щоб хоч якось зберегти будівлю Анатолій робить все за власні гроші. Але вберегти не вдається.

- Покрівлю вкрали. Штукатурка обвалюється. Частково була зроблена електрична розводка - вкрали, вирвали. Вентиляція була зроблена - те ж і з нею сталося, - нарікає заслужений будівельник України Анатолій Горяєв.

В управлінні охорони пам'яток виправдовуються: історичні будинки руйнують їх же власники. Багатії купують житло заради землі, доводять його до жалюгідного стану і зносять. І все заради того, щоб побудувати сучасний готель або бізнес-центр.

- Там, припустимо, можна в два, в три, а то і більше разів отримати квадратних метрів. І це прибуток чисто бізнесовий, без урахування історії міста, - пояснює в.о. начальника Управління охорони пам'яток культурної спадщини КМДА Сергій Новгородський.

Історичних будівель в столиці 5 тисяч. Щомісяця їх стан перевіряють всього п'ять інспекторів. Угледіти тріщини можуть далеко не завжди, тому чиновникам допомагають прості люди.

Євген Карась в 2007 створив ініціативну групу «Культура проти вандалізму». Тоді завдяки їй вдалося зберегти обличчя Андріївського узвозу. Допоміг розголос.

- Питання не в підприємцях і власниках, - вони нічого не можуть зробити без влади, тому, коли влада як Чіп і Дейл поспішає на допомогу, - це смішно, - говорить активіст руху «Культура проти вандалізму» Євген Карась.

Поки вдалося відстояти лише один будинок. Втім, за цей час відбулося кілька резонансних знесень. Така статистика не на користь історичного Києва.

- Є організації, які знаходять больові точки, які намагаються врятувати місто. Як організм. Якщо говорити про Київ, то він вже б'ється в конвульсіях, - каже Євген Карась.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.