Україна для людей. Бензин дорожчає через Януковича з Азаровим

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.02.2011 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13138

Дії влади призвели до стрімкого подорожчання паливно-мастильних матеріалів.

Про це заявила член фракції «БЮТ-Батьківщина» Антоніна Болюра, повідомляє прес-служба блоку.

Вона зазначила, що у лютому вартість бензину марки «А-95» переступила ціну в 9 грн. за літр, і «це не кінцева ціна, оскільки на сьогоднішній день на заправках ще продається бензин, поставки якого відбувалися до нового року».

«Хочеться нагадати діючому уряду, що у Податковому кодексі, прийнятому наприкінці 2010 року саме за пропозицією Кабінету міністрів, передбачено збільшення акцизного податку на моторні бензини – з 132 до 182 євро за тонну. Також було запроваджено оподаткування зрідженого газу, який використовується як паливо», - сказала Антоніна Болюра.

«Тоді автори таких змін пояснювали, що збільшення акцизного податку на пальне пов’язане з компенсацією втрат бюджету внаслідок відміни щорічного «транспортного збору». Але ж для забезпечення аналогічних надходжень до бюджету вартість палива було достатньо збільшити на 12 коп. на літр», - наголосила народний депутат.

Вона також зазначила, що експерти одноголосно попереджали, що таке збільшення акцизного податку на паливо призведе до різкого подорожчання бензину на автозаправках.

Як відомо, ціни на бензин 1 лютого до вечора подолали психологічну планку в 9 гривень за літр. На деяких заправках у Донецьку його відпускали навіть по 9,20 гривень за літр. В інших регіонах вартість літра А-95 наближається до 9 грн. Так, у Києві 8,72-8,8 грн, у Харкові та Львові – 8,6-8,8 грн, в Криму – до 8,9 грн за літр. Найдешевший бензин у Чернівецькій області – 8,25 грн за літр.

Також повідомлялося, що на минулому тижні нібито досягнута домовленість між трейдерами та урядом, що до середини лютого А-95 не буде дорожче 9 гривень. Президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук стверджує, повідомляє ZIK, що така ціна – збиток для бензоколонок, оскільки як розрахунки самих чиновників показують 9,3-9,4 гривень за літр А-95 до середини лютого і близько 8,4 гривень на дизельне паливо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.