На Сонці стався найпотужніший за останні п’ять років спалах

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.02.2011 12:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13152

У вівторок, 15 лютого, о 01.56 за Гринвічем (03.56 за Києвом) на Сонці стався найпотужніший за останні п’ять років спалах, його зафіксували супутники GOES.

Як йдеться в повідомленні на сайті Національного управління з океанічних і метеорологічних досліджень (NOAA), напередодні стало відомо про сонячний спалах рівня M6.6, джерелом якої стала активна область з номером 1158 в каталозі NOAA. Новий спалах стався в цій же активній області. Він став першим спалахом класу X в новому, 24-му сонячному циклі. Останній спалах класу X був зареєстрований 14 грудня 2006 року.

"Область 1158 все ще перебуває на геоефективних широтах. Поки неясно, чи супроводжувався спалах викидом плазми - від цього залежить, чи приведе ця подія до магнітних бур на Землі. Поки не можна судити, наскільки сильною буде ця дія", - повідомив науковий співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Сергій Богачов.

Сонячні спалахи діляться залежно від потужності рентгенівського випромінювання Сонця на п'ять класів, які позначаються літерами латинського алфавіту: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в 10 разів.

Нагадаємо, на початку серпня 2010 відбулася сильна магнітна буря, яка була викликана викидом плазми, який стався на Сонце, рівень хвилювань у магнітосфері нашої планети досяг майже рекордного рівня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.