Нардепи мають намір заборонити астрологію. Астрологи наполягають: астрологія - це наука

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.02.2011 17:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13161

Астрологи заявляють, що незабаром, навіть створять свій університет. Знавці гороскопів вже почали розробляти кваліфікаційні вимоги до професії.

Забороняти астрологію і ставити її на один щабель з магією не можна, стверджують вони. Проте саме це, за твердженням астрологів, і хочуть зробити депутати-розробники законопроекту, щодо заборони діяльності провидців людської долі.

Астрологія – це не ворожіння, переконує Олена Калантарова, голова Спілки астрологів України. «Астрологія і ворожіння – це різні речі. Адже змінами в стані свідомості, як це відбувається у ворожок, робота астролога не супроводжуються. Він керується певними знаннями, як наприклад керуються ними у своїй роботі лікарі». Астрологія – це стародавня наука, що ґрунтується в першу чергу на математичних розрахунках, запевняє голова Спілки астрологів.

«Астролог» є в офіційному державному реєстрі професій України, тоді як там немає фаху «священик»

Нині астрологи з усієї Україні вже ухвалили частину кваліфікаційних вимог до професії астролога. Серед них: мати спеціальну професійну підготовку в астрологічних школах чи курсах. Знати правила етики астрологічного консультування, зокрема правила Гіппократа – «не зашкодь». На рівні закону професія астролога, зазначає Калантарова, вже є в офіційному реєстрі професій України.

Фаху «священик» досі не внесли до державного реєстру, чому ж професія астролога мусить там бути, зауважує, натомість, Архієпископ Львівський та Галицький Августин, колишній представник УПЦ МП в Верховній Раді, а нині голова синодальної богословсько-канонічної комісії Української православної церкви Московського патріархату.

«Найгірше, що явище астрології намагаються подати на науковому рівні, обґрунтувати, – зазначає архієпископ. – Це неприпустимо, не кажучи вже про релігійний момент, про те що це духовно шкідливо. Це неприпустимо навіть з точки державної, громадської безпеки, спокою в суспільстві». Магічна практика не може бути узаконена, оскільки вона завдає людям непоправних, насамперед, духовних збитків.

Народні депутати пропонують викинути астрологів з державного реєстру професій

Розробники законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього) пропонують зовсім викинути з офіційного класифікатора фах «астролог».

На думку, автора законопроекту нардепа-комуніста Євгена Царькова, астрологів залишати в реєстрі професій просто несправедливо стосовно інших професій. «Астрологи мають тепер право на державне пенсійне забезпечення. Може я кажу трохи заангажовано, з точки зору комуніста. Але людина, яка в шахті пропрацювала, або вчителька, що останні 20 років вчила в холодних приміщеннях школи наших дітей, буде отримувати пенсію можливо навіть меншу ніж ворожка чи астролог, які нині є в цьому офіційному класифікаторі, – говорить народний депутат.– Це неприпустимо, тому що це зовсім неспівмірні величини».

Євген Царьков прогнозує, що доопрацьований законопроект уже на початку березня представлять до другого читання в парламенті. В документі не пропонуватимуть заборонити професію астролога чи, скажімо, знахаря, запевняє Євген Царьков, а зобов’яжуть законно і чесно займатися лікуванням та передбаченням долі.

За незаконне надання таких послуг на ясновидців та астрологів очікує штраф до 2.5 тисяч. гривень. У законопроекті пропонується заборонити рекламу і телетрансляції передач та програм за участі осіб, що демонструють здібності передбачення долі, якщо ті не матимуть патенту або не оформлені як приватні підприємці.

Архієпископ Августин: 90% знахарів і астрологів – шарлатани

Водночас голова синодальної богословсько-канонічної комісії Української православної церкви Московського патріархату, архієпископ Августин, зазначає, що в телеефірі не можуть співіснувати програми світлі, про Бога і блюзнірські шоу провидців майбутнього, як не може текти з джерела одночасно чиста і брудна вода. Архієпископ Августин переконаний, що 90 % категорій знахарів та астрологів – це звичайні шарлатани, які використовують довірливість громадян.

Водночас Андрій Поправко, член координаційної ради Спілки астрологів України говорить, що серед своїх колег зустрічав дуже мало шарлатанів. «Я б назвав це некомпетентністю, – зазначає астролог. Тому для того щоб цього не було необхідно продовжити ухвалення і обговорення суворих кваліфікаційних вимог до професії.

Астрологів же, які за лічені хвилини нібито створюють прогнози для людей в прямому ефірі, Андрій Поправко називає скоріше шоуменами ніж носіями стародавнього наукового знання.

Астрологія була заборонена в СРСР, а в Індії вважається матір’ю всіх наук

Астрологи зазначають, що їхня наука нині не заборонена напевно в жодній країні світу. Вона була заборонена лише в СРСР. На думку астролога, Юрія Буянова спроби заборонити астрологію в Україні, нині викликають в нього деякі історичні аналогії. Цього року за словами астролога Уран входить в Овен. Останній раз це було в 1927 році. Тоді ж Сталін знищив всіх російських астрологів, а потім взявся за священників. А 1937 році чистики сягнули свого апогею.

Водночас на початку лютого цього року вищий суд індійського мегаполісу Мумбаї підтвердив, що астрологія – це стародавня наука, яка практикується 4 тисячі років. А ще 2004 року Верховний суд Індії назвав астрологію – матір’ю всіх наук.

Натомість в Румунії наприкінці 2010 року уряд прирівняв усіх ворожок та астрологів до приватних підприємців. З 1 січня цього року румунські провидці повинні відраховувати 16% своїх прибутків державі. Ворожки відреагували одразу ж і наклали прокляття на президента та його соратників.

Українські ж астрологи переконані, що законопроект про заборону їхньої діяльності не ухвалять. На їхню думку, на перше читання документ подали у несприятливий для документа, з точки зору астрології, день.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.