Доцарювалися: хліба не буде - млини припиняють роботу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.02.2011 23:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13164

Голодним народом легше керувати? Українців, як і в часи встановлення Радянської влади, хочуть залишити без хліба.

Борошно зникає з прилавків українських магазинів. Причина - українські млини припиняють роботу через тиск держрегулювання і зростання цін на зерно.

Саме тому борошно вже зникло в роздрібній мережі, а проблеми із забезпеченням сировиною починаються і у хлібокомбінатів, пише "Дєло".

Причиною різкого зниження обсягів реалізації стала неможливість працювати "у плюс" в умовах адміністративного обмеження цін і подорожчання зерна: компанії не мають можливості підвищити ціни на свій товар через жорстке держрегулювання.

У той же час собівартість виробництва зросла через зростання цін на зернові.

Частина підприємств і зовсім зупинили виробництво, ті ж, хто продовжує працювати, відпускають борошно невеликими партіями і в основному постійним партнерам.

Як відомо, раніше подібна ситуація склалася на ринку гречки. Підприємства-переробники опинилися під пресом влади, яка активно здешевлювали популярний продукт.

Не маючи можливості підвищити ціну на свій товар компанії зовсім заморозили відвантаження, щоб не потрапляти під шквал перевірок держінспекції з контролю за цінами.

Однак, якщо гречка потрапила під прицільне увагу відносно недавно через істерії в суспільстві, то борошно завжди перебувала на особливому контролі уряду.

Уряд стримує ціни на хліб ще на етапі виробництва сировини. В Україні діє обмеження рентабельності виробництва борошна, граничний її рівень зафіксований на рівні 2-6%. Також борошномельні підприємства повинні погоджувати підвищення цін, якщо дельта підвищення перевищує 1% на місяць. Практика останніх місяців показує, що отримати таке узгодження дуже складно, а процедура може розтягтися на 60 днів.

При цьому вартість основного ресурсу борошномелів - зерна - постійно підвищується.

Зараз ціни на зерно на внутрішньому ринку хоч і істотно нижче світових (дякуючи квотуванню експорту ), проте все ж таки суттєво перевищують рівень осені-2010. Так, вартість пшениці 2-3 класу за останні півроку зросла мінімум на 25%. Ціни на пшеницю 3 класу за даними Державного інформаційно-аналітичного центру «Держзовнішінформ» тільки за період 26 січня-9 лютого виросли на 12,5% до 1,8 тис. гривень / тонна

При цьому проблему посилює не тільки цінова політика борошномельних підприємств, які не можуть підвищувати закупівельні ціни в умовах обмеження вартості власного товару, а й позиція виробників зерна. Частина сільгоспвиробників вже продала зерно, щоб залучити кошти на посівні роботи, а більш стабільні компанії почали притримувати зернові напередодні традиційного для кінця сезону піку цін. Крім того, аграрії чекають відміни квотування експорту, яке діє до 1 квітня, що також має простимулювати рівень внутрішніх цін до підвищення.

У боротьбі за зерно внутрішнім переробникам перейшов дорогу державний трейдер компанія «Хліб Інвестбуд», який отримав максимальну квоту на експорт зерна і тепер активно формує під неї партії.

ДОВІДКА

У 2010 році сільськогосподарські підприємства зібрали 39 200 тисяч тонн зернових і зернобобових культур, зокрема, пшениці зібрано 16 844,5 тис. тонн, жита - 464,5 тис. тонн, ячменю - 8 483,6 тис. тонн, вівса - 458,3 тис. тонн, кукурудзи на зерно - 11 918,6 тис. тонн, гречки - 133,7 тис. тонн, рису - 147,9 тис. тонн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.