Для виїзду за кордон українцям знадобляться нові права

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 16.02.2011 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13167

З 29 березня 2011 в посвідченнях українських водіїв, які виїжджають за кордон за кермом автомобіля, повинна бути вказана дата закінчення терміну дії посвідчення.

Відповідні вимоги містить Міжнародна Конвенція про дорожній рух, учасником якої є Україна з 1974 року.

Про це йдеться в поясненні Міністерства внутрішніх справ до проекту змін до постанови Кабміну про порядок видачі посвідчень водія, повідомила Ліга.

Прес-секретар МВС України Ірина Шинкаренко відзначила, що на сьогоднішній день основним документом, який регулює міжнародний дорожній рух і встановлює вимоги до його учасників та їх документів, є Міжнародна Конвенція про дорожній рух 1968 року (з поправками, які набрали чинності 26 березня 2006 року).

"Згідно з її вимогам, з 29 березня 2011 (додаток 6 Конвенції) у посвідченні водія повинна бути вказана дата закінчення терміну його дії. Україна є учасником Конвенції з 1974 року. Тому тепер всі водії, які отримають посвідчення на території нашої держави після зазначеної дати і мають намір відвідати країни, що входять до Конвенції, знадобляться водійські документи, до яких внесені вищезазначені дані", - розповіла Шинкаренко.

Між тим, проектом постанови, яке вже підготовлено МВС, не передбачається обов'язковий обмін водійських посвідчень - це буде відбуватися поступово, за бажанням їх власників.

"Варто зазначити, що в даний момент на території України діють водійські посвідчення семи видів, у тому числі і зразка СРСР. Всі ці посвідчення залишаються чинними. Однак ті громадяни, які мають намір перетнути кордон, зобов'язані мати у посвідченні водія кінцевий термін його дії, відповідно вимогам Конвенції. Ті громадяни, які отримали посвідчення раніше і не будуть перетинати кордонів держави, можуть і надалі користуватися посвідченнями без внесення змін", - заявили у відомстві.

Крім того, в Міністерстві підкреслили, що сьогодні у всіх країнах Західної Європи, Америки та більшості країн колишнього СРСР введено термін дії посвідчень водія від 2 до 10 років. Зокрема, в Росії, Білорусі, Молдові, Литві, Латвії та Естонії термін дії посвідчень водія складає 10 років.

Нагадаємо, на початку лютого Державтоінспекція Україна опублікувала проект постанови Кабміну, в якому уряд пропонує обмежити термін дії посвідчення водія до 10 років.

Зокрема, Кабінет міністрів пропонує в пункті 2 постанови Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія після слів "далі - посвідчення водія" додати речення "термін дії якого становить 10 років".

Проте, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що цей проект постанови Кабміну в парламенті не обговорюється і не буде обговорюватися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.