Списки жертв політичного терору в СРСР опубліковані в інтернеті

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 31.10.2006 18:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1317

Правозахисне товариство “Меморіал” опублікувало на своєму сайті списки жертв політичного терору в СРСР, що включають майже півтора мільйони імен, розташованих в алфавітному порядку.

Велика частина цієї інформації, зібраної в різних регіонах колишнього СРСР, вперше стала доступна в мережі інтернет.

У “Меморіалі” підкреслюють, що списки періодично доповнюватимуться по мірі накопичення інформації.

Для того, щоб зберегти пам'ять про жертв репресій і допомогти людям відновити історію їх сімей, товариство "Меморіал" в 1998 році почало роботу із створення єдиної бази даних, зводячи разом інформацію з Книг пам'яті, вже надрукованих або тільки підготовлених до видання в різних регіонах колишнього СРСР.

Результатом цієї роботи став випущений на початку 2004 року альбом "Жертви політичного терору в СРСР", де було представлено більше 1 300 000 імен жертв репресій з 62 регіонів Росії, зі всіх областей Казахстану і узбекистану, двох областей України - Одеської та Харківської. Саме це видання лягло в основу опублікованих списків.

"Не дивлячись на величезні зміни, що відбулися за останні роки у всіх країнах на території колишнього СРСР, проблема увічнення пам'яті жертв державного терору залишається невирішеною, - відзначають в "Меморіалі". - Це стосується всіх аспектів проблеми - чи то реабілітація незаконно засуджених, або публікація документів, пов'язаних з репресіями, їх масштабами і причинами, або виявлення місць поховань страчених, або створення музеїв і установка пам'ятників. Не вирішений до цих пір і питання про публікацію списків жертв терору".

"Сотні тисяч людей в різних регіонах колишнього СРСР (та й в багатьох країнах світу, де живуть наші співвітчизники) хочуть дізнатися про долю родичів. Ця інформація потрібна історикам, краєзнавцям, журналістам. Але навіть якщо біографія людини включена в якусь із книг пам'яті жертв політичних репресій, про це дуже важко дізнатися: такі книги видаються, як правило, маленьким тиражем і в продаж майже не поступають навіть в головних бібліотеках Росії немає повного комплекту виданих мартирологів, - наголошується на сайті "Меморіалу". - Вивчення радянського державного терору ще далеко не завершене, і історія політичних репресій не написана", повідомляє NEWSru.com.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.