Проблеми ЧФ РФ бажано вирішувати переговорами

Автор/джерело -  © ForUm



Дата публiкацiї - 31.10.2006 18:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1318

Україна хотіла б вирішити проблему ЧФ РФ за столом переговорів, а не у інший спосіб.

Заступник міністра закордонних справ України, співголова підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації і його перебування на території України українсько-російської міждержавної комісії Володимир Огризко наголошує, що Україна хотіла б вирішити всі непорозуміння і проблеми, пов'язані з перебуванням ЧФ РФ в Криму, за столом переговорів і не доводити це питання до втручання міжнародного співтовариства.

"Ми б хотіли, щоб ми знайшли взаєморозуміння за столом переговорів. Це та лінія, яку ми визначили від самого початку і яку ми підтримуємо і хочемо проводити. Наша мета - не загострювати цих відносин, а навпаки - вирішення питань, які виникли, але згідно з нашим законодавством і позиціями, передбаченими угодою", - заявив В.Огризко на прес-конференції у Києві, відповідаючи на питання, чи можливе залучення міжнародного співтовариства в разі, якщо Росія відмовиться виконувати свої зобов'язання за угодою про перебування ЧФ РФ в Криму.

Він зазначив, що на цьому етапі Україна хотіла б "утриматися від таких заходів". "У нас є достатньо важелів впливу на російську сторону в питаннях по Чорноморському флоту, саме в цій сфері: ні економічній, ні в якійсь іншій, але саме у військово-політичній, військово-технічній, в питаннях юрисдикції і так далі", - сказав Огризко.

Відповідаючи на питання про те, про які саме важелі йдеться, Огризко наголосив, що пропонувалося зокрема запровадити спрощений режим перетину кордону України для кораблів Чорноморського флоту, які базуються в Севастополі. "Він може бути спрощений, а може бути і не спрощений", - сказав він.

Огризко також нагадав, що є позиція, яка повинна визначати порядок пересування військових одиниць Чорноморського флоту по території Криму. Є й інші речі, "про які російська сторона чудово знає". "Але наша позиція полягає не в тому, щоб шукати, як загострити, а як вирішити питання. Ми сподіваємося, що російські колеги виходять також саме з цього", - зазначив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.