СБУ знову проявляє цікавість до “неправильних” істориків

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.02.2011 20:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13195

16 лютого слідчий СБУ у Києві впродовж 5 годин допитував історика Руслана Забілого, проти якого 9 вересня 2010 року було порушено кримінальну справу «за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю».

Вилучені торік комп’ютер та жорсткі диски дослідникові так і не повернули. Натомість слідчого цікавили зв’язки Забілого з іншими істориками.

У середу, 16 лютого, слідчий СБУ допитав історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого. Це сталося уперше після минулорічних подій у вересні, коли працівники Служби безпеки затримали історика, а також провели обшуки в Національному музеї «Тюрма на Лонцького» у Львові, конфіскувавши комп’ютери науковців та деякі матеріали.

За словами Забілого, слідчого учора особливо цікавили історики, з якими він співпрацює по тематиці національно-визвольного руху, а також джерела отримання електронних копій наказів НКВД 1930-1940 років. В Україні вони недоступні для дослідників. Натомість сьогодні їх легко можна знайти на деяких міжнародних сайтах. Один із них – KGB documents. Це литовсько-латвійсько-естонський сайт, де такі документи викладаються.

Історик вважає, що документи, у яких ідеться про злочинну діяльність карально-репресивної радянської системи, що організовувала не лише переслідування окремих осіб, але й масове винищення противників радянської системи у концтаборах і тюрмах, не можуть бути засекреченими. Це суспільно важлива інформація для розуміння нашого минулого, для того, щоб припинити баталії навколо історичних проблем, якими зловживають політики.

«Якою б не була історія – позитивною чи негативною, – зазначив у коментарі Радіо Свобода Руслан Забілий, – ми повинні знати про неї усе передовсім як громадяни. З іншого боку, історики мають повне право професійно оцінювати минуле і робити свої висновки. На жаль, якраз відсутність державної політики у таких важливих питаннях і є причиною того, що дискусії навколо гострих проблем минулого призводять до ескалації напруження у суспільстві».

Виставку про дисидентів у Львові відкриють навесні

Попри тиск з боку СБУ Забілий переконаний, що Національний музей «Тюрма на Лонцького» у Львові навесні таки відкриє експозицію про боротьбу радянської влади з українськими дисидентами.

«Експозиція могла б уже діяти. Однак через те, що СБУ у нас вилучила матеріали, робота загальмувалася. Але я сподіваюся, що ми її усе ж таки завершимо», – пообіцяв історик.

За його словами, левова частка матеріалів експозиції розповідатиме про організації та окремих дисидентів, які діяли у радянські часи на Львівщині. А також про тих діячів національно-визвольного руху, які перебували у тюрмі на Лонцького під слідством. Дослідники також ставлять перед собою мету розкрити принципи роботи карально-репресивних органів у радянській Україні.

8 вересня в Києві співробітники СБУ затримали і впродовж 14,5 годин допитували історика Руслана Забілого. Вони вилучили у нього ноутбук і два зовнішні жорсткі диски. У цих носіях інформації, окрім наукових досліджень самого Руслана Забілого, містилися електронні копії історичних матеріалів та архівних документів.

9 вересня з’явилася офіційна інформація СБУ про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення відомостей, що становлять державну таємницю.

Після цього було проведено обшук у кабінетах істориків музею «Тюрма на Лонцького» у Львові й вилучено два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів. Вилучено також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009—2010 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.