Грищенко вважає, що росіяни правильно закривають українські організації

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 18.02.2011 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13197

Російське правосуддя мало підстави для претензій до Організації українців Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи у Верховній Раді.

За його словами, російська влада здійснювала планову перевірку низки мистецько-культурних та громадських організацій Росії, серед яких були не тільки українські, а й організації вірменів, євреїв, таджиків, азербайджанців.

"Було прийнято рішення про ліквідацію федеральної Національно-культурної автономії українців в Росії та Союзу таджиків Росії", - зазначив міністр.

Щодо ситуації навколо Об'єднання українців Росії, Грищенко сказав: "На жаль, певні претензії російського правосуддя мають юридичні підстави".

"Зокрема, організації не проводили щорічні збори і відсутні відділення більш ніж у половині суб'єктів РФ, що не дає їй законних підстав вважатися федеральною громадською організацією", - зазначив він.

Водночас Грищенко нагадав, що Верховний Суд РФ "задовольнив клопотання організації українців в Росії про призупинення розгляду справи про закриття цієї організації".

Міністр повідомив, що відбулася зустріч посла України в Росії з активістами українських громадських організацій РФ.

"Було прийнято рішення про створення координаційної ради, яка розпочне підготовчу роботу зі створення нової української організації із загальноросійським статусом", - сказав він.

"На переконання громади, яке ми однозначно підтримуємо, слід зробити все, щоб зберегти Організацію українців Росії, однак, у разі якщо це не вдасться зробити, то організаційний склад Організації українців Росії може бути взятим за основу для створення нової авторитетної організації", - заявив Грищенко.

"Я доручив продовжити переговори з російською стороною з метою надання останньої сприяння у діяльності українських організацій в Росії", - зазначив міністр.

Також, на його переконання, політизація цих питань "не допоможе вирішенню проблем українських громад у РФ".

Як відомо, раніше міністерство юстиції Росії просило Верховний Суд РФ ліквідувати Об'єднання українців Росії.

На засідання Верховної Ради, під час проведення години запитань до уряду, прийшов прем'єр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, віце-прем'єр Сергій Тігіпко, глава МВС Анатолій Могильов та інші члени Кабміну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.