Американці винайшли новий спосіб передачі енергії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.02.2011 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13198

Американські вчені з Єльського університету створили пристрій, який повністю поглинає лазерне випромінювання і перетворює його енергію на тепло.

Як повідомляє журнал Science, новий пристрій може бути використаний в індустрії телекомунікацій або при створенні оптичних датчиків.

На думку керівника дослідження Дагласа Стоуна, подібні пристрої можуть використовуватися як оптичні перемикачі, детектори та інші компоненти в комп'ютерах наступних поколінь, що використовують поруч з електрикою ще й світло для обчислень.

Іншою сферою застосування може бути радіологія, де антилазер може використовуватися для направлення лазерного випромінювання в маленьку ділянку тканини людського організму для терапевтичних чи діагностичних цілей.

"Ми почали з уявного експерименту з перевірки, наскільки можливо реалізувати створення антилазера на практиці. Після невеликих пошуків прийшло розуміння, що кілька фізиків вже описали концепції подібних пристроїв у своїх книгах і статтях, але далі справа не пішла", - наводить слова Стоуна прес-служба університету.

Група Стоуна зуміла довести на практиці, що схема зворотного лазера, або антилазера, насправді може бути реалізована. Для цього вчені використовували кремінну пластину товщиною 110 мікрон, обидві сторони якої освітили інфрачервоним лазером. При цьому кожна з поверхонь пластини грала роль дзеркала, тоді як її обсяг функціонував як інертний газ.

Вчені показали, що лазерні промені замикаються між поверхнями пластини, де їх енергія поглинається атомами її обсягу з виділенням тепла. Дослідникам вдалося досягти поглинання 99,4% світла, надалі вони сподіваються домогтися ефективності 99,9%.

Нагадаємо, раніше австралійські фізики розробили пристрій, здатний пересувати частинки скла на півтора метра без дотику до них.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.