Кондоліза Райс заявила, що США можуть атакувати Іран в рамках свого права на самооборону

Автор/джерело -  © Newsru.com



Дата публiкацiї - 20.04.2006 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=132

Державний секретар США Кондоліза Райс не виключає можливість американської військової інтервенції до Ірану, посилаючись при цьому на використання Вашингтоном права на самооборону.

Кондоліза Райс не виключає можливість американської військової інтервенції до Ірану під виглядом «самооборони»

При цьому вона все-таки зробила акцент на можливість дипломатичного врегулювання кризи, яка виникла навколо іранської ядерної програми.

"Для самооборони не потрібна підтримка резолюції Ради безпеки ООН, - сказала вона, виступаючи в Раді з міжнародних відносин у Чикаго. - Дуже важливо зауважити, що президент Джордж Буш не виключає ніяких варіантів подій. Ми готові вдатися до політичних, економічних й інших засобів, якими володіємо, щоб переконати Іран" відмовитися від збагачення урану.

Кондоліза Райс додала: "Я думаю, що ми зможемо досягти результатів за допомогою дипломатії. У нас є можливості, які ми можемо застосувати, перш ніж констатувати, що дипломатія провалилася".

Якщо рішення сучасної кризи навколо Ірану не буде знайдено в ООН, зазначила Райс, США можуть у разі потреби діяти з застосуванням військових сил як самостійно, так і за підтримки коаліції союзників.

Раніше держсекретар уже закликала до жорстких дій щодо Ірану. 14 квітня на спільній прес-конференції після закінчення переговорів, що проводились у Вашингтоні з міністром закордонних справ Канади Пітером Маккеєм, держсекретар США заявила, що ООН має вжити рішучих заходів проти Ірану. Вона закликала Раду Безпеки прийняти резолюцію, яка передбачає введення санкцій і початок воєнної операції у цій країні.

Нещодавно в бесіді з американськими журналістами президент Буш відмовився виключити можливість ядерного удару по Ірану, даючи зрозуміти, що всі засоби придатні, щоб не допустити створення Іраном ядерної зброї. Президентові поставили запитання, які варіанти він розглядає щодо Ірану, і чи входить до них удар із застосуванням ядерної зброї. "Усі можливі, - відповів він. - Однак ми хочемо вирішити це питання дипломатичним шляхом і наполегливо над цим працюємо".

Тим часом, багато світових лідерів не поділяють агресивного настрою Вашингтона. Так, у четвер президенти Франції і Єгипту закликали до подолання кризи, пов’язаної з іранською атомною програмою, шляхом переговорів.

"Потрібно використовувати всі дипломатичні можливості", - заявив на прес-конференції в Каїрі французький лідер Жак Ширак, що знаходився в Єгипті з офіційним візитом. При цьому глава французької держави нагадав, що Іран, який володіє ядерною зброєю, "є неприйнятним для міжнародного співтовариства". Він зауважив, що зараз відповідальність за подальший розвиток подій "в руках іранських лідерів".

У свою чергу, лідер Єгипту Хосні Мубарак заявив: "Проблема повинна зважуватися дипломатичними і політичними методами. Необхідно відійти від воєнних операцій, що мали би небезпечні наслідки в регіоні".

А не далі як на минулому тижні, з'явилася інформація про те, що Лондон не підтримає США у випадку нападу на Іран. За даними видання Scotsman, прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер уже повідомив про це рішення американського президента Джорджа Буша.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.