Знизити ціни на олію заважають чиновники Азарова

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 18.02.2011 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13200

Найбільші українські компанії-переробники насіння соняшнику готові знизити ціни на олію, що постачається на внутрішній ринок, незважаючи на збитковість даних операцій у порівнянні з експортним ринком.

Однак виробники заявляють, що не можуть цього зробити через відсутність правового поля.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Укроліяпром".

Переробники розробили проект відповідного механізму щодо забезпечення внутрішнього ринку доступною олією з боку основних учасників ринку й готові його реалізувати.

Згідно з проектом документа, компанії готові гарантувати постачання на внутрішній ринок 20 тис. тонн фасованої соняшникової олії щомісячно за оптово-відпускною ціною 12,15 грн/л з урахуванням доставки до торговельної мережі/дистриб´ютора, в т.ч. ПДВ. При торговельній націнці підприємств роздрібної торгівлі в 7% роздрібна ціна соняшникової олії не перевищуватиме 13 грн/л.

«Проте, незважаючи на готовність індустрії до дій, на даний момент переробники юридично не мають права здійснювати подібні узгоджені дії, про які просить уряд», - йдеться в повідомленні.

У зв´язку з цим основні переробники в даний час подали відповідний запит до Антимонопольного комітету України для забезпечення правового поля на такі дії.

«Індустрія переживає, що, незважаючи на бажання оперативно рухатися назустріч уряду, вона не зможе отримати необхідне правове поле в найближчі терміни. Ми сподіваємося, що уряд оперативно вживе заходів і створить відповідне правове поле для дій переробників щодо стабілізації цінової ситуації», - йдеться в повідомленні.

При цьому переробники ще раз підкреслили, що будь-які експортні обмеження необгрунтовані. «Ринок профіцитний, Україна цього року має рекордний урожай соняшнику. Виробництво олії майже в 6 разів перевищує внутрішнє споживання, і будь-які обмеження призведуть до зупинки підприємств і величезних збитків», - відзначають учасники ринку.

Нагадаємо, на початку лютого, уряд України і виробники гречки, цукру та соняшникової олії підписали меморандуми про взаєморозуміння, які передбачають продаж цієї продукції за зниженими цінами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.