У Донецьку звільнено журналістку, яка оприлюднила матеріал про порушення у Торезькому інтернаті для дітей інвалідів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.02.2011 03:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13210

Олену Довженко, кореспондентку відділу «Політика» газети «Життя», яка належить донецькій облдержадміністрації та облраді, було звільнено з роботи одразу після виходу її публікації «У дитбудинку вмирають від голоду».

Про це стало відомо правозахисному центру «Поступ».

У публікації йшлося про зловживання адміністрації Торезького інтернату для дітей-інвалідів.

За отриманою інформацією звільнення безпосередньо пов’язано з виходом матеріалу.

Про намагання донецьких посадовців приховати проблему свідчить і те, що матеріал Олени Довженко одразу ж був знятий з сайту газети «Життя» (фотокопію статті наведено нижче).

Поки що нам не вдалося отримати коментарів ані від самої Олени, ані від редакції газети «Життя» (у редакції підтвердили факт звільнення, але не змогли прокоментувати його причин).

В разі підтвердження інформації про підставу звільнення, можна буде констатувати, що редакція та власник газети грубо порушив стандарти свободи вираження поглядів, статтю 34 Конституції України та частину 2 статті 171 Кримінального Кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналіста («переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків або за критику»).

Правозахисний центр «Поступ» звернувся до прокуратури Донецької області з вимогою перевірити вказану інформацію і вжити необхідних заходів реагування.

Нагадаємо, як повідомляла британська газета The Sunday Times, у дитячому будинку в місті Торез в Донецькій області Україна міститься близько 100 дітей з хронічними захворюваннями та інвалідністю, причому близько 12 дітей на рік помирає.

За інформацією кореспондентів видання вихованці цього закладу страждають від недоїдання.

«Я бачила, як у Торезі годують дітей. Вони витрачають секунд тридцять на те, щоб засунути дитині в рот якусь рідку суміш; суміш виливається з рота, а вони переключаються на наступну дитину», - розповіла Тереза Філлмон, керівниця американської благодійної організації, яка допомагає українським сиротинцям.

Прес-служба Донецької обласної державної адміністрації повідомила, що за результатами прокурорської перевірки факти, викладені в публікації The Sunday Times, не підтвердилися.

Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації з питань гуманітарної та соціальної сфер Олена Петряєва заявила, що публікація матеріалу про голод в Торезському інтернаті «на совісті керівника Молодіжної організації «М.АРТ.ІН-клуб» .



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.