Навіть Литвин вважає конституційну ідею Януковича дурницею

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 21.02.2011 12:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13216

Голова Верховної Рада України Володимир Литвин висловлюється проти винесення нової редакції Конституції на референдум для затвердження.

Про це він заявив в інтерв`ю виданню «Бізнес» (№8 від 21 лютого 2011 року).

«На референдум, як мені видається, слід виносити питання, на які людина може однозначно відповісти “так” чи “ні”», - сказав він.

За словами Литвина, це стосується питання про склад парламенту, терміни обрання.

«А виносити цілісний текст, на мій погляд, неправильно. На референдумі можна прийняти сьогодні одну Конституцію, завтра - іншу. Більш того, будь-який текст, обговорюваний на референдумі, буде сприйнятий позитивно», - додав він.

Від “Аратти”: ми можемо сказати більше.

По-перше, спосіб ухвалення тексту Конституції рефередумом суперечить чинній Конституції, оскільки це - виключне повноваження парламенту.

По-друге, сам принцип рефрендуму передбачає дорадче рішення виборців з простого питання, на яке потрібно дати однозначну відповідь "так" чи "ні". Текст Конституції не є таким питанням і не може бути в принципі.

По-третє, в Україні діє система прямого права. Виходячи з цього, кожна стаття Конституції є не декларацією, а нормою права прямої дії. Відповідно до цього, кожна стаття процедурно має голосуватися окремо, а процедура ухвалення тексту - обов'язково має пройти декілька читань.

Отже, виникає питання: для того, щоб реалізувати ідею Януковича потрібно перетворити країну у залу засідань парламенту чи що?

І наостанок. Чи не варто було б Віктору Федоровичу, перед тим як витрачати енергію і державні кошти на абсурдне шоу, навчитися виконувати діючу Конституцію?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.