У Європі не мають ілюзій щодо реформ Януковича, але втручатися не будуть

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.02.2011 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13225

У Євросоюзі зростає втома від України внаслідок проблем з демократією та дотриманням прав людини.

Про це екс-співдоповідач Моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен заявила журналістам у Києві.

Концентрація влади в одних руках, недотримання владою прав людини та демократичних свобод, селекційне правосуддя та посилення корупції – такі проблеми України впали в око Ханне Северінсен за останні місяці.

Виступаючи на засіданні Медіа-клубу Інституту світової політики в Києві, вона зазначила, що українська молодь дуже розчарована не лише чинною, а й попередньою, «помаранчевою» владою і навряд чи спроможна влаштувати нову революцію на Майдані. Євросоюз також не втручатиметься у внутрішню ситуацію України, вважає Северінсен.

Як з Білоруссю не буде

Екс-співдоповідач з українських питань Моніторингового комітету ПАРЄ відкинула можливість таких самих санкцій ЄС до українських можновладців, які були вжиті проти білоруської влади.

Причина полягає в тому, що перемога Януковича, на відміну від Олександра Лукашенка, була визнана європейськими спостерігачами легітимною: "Європа любить стабільність та постачання газу. Якщо в Україні не буде розподілення влади і незалежності гілок влади, і якщо посилюватиметься корупція, то втома від України в ЄС зростатиме", сказала Северінсен.

Стривоженість діями української влади

Северінсен поінформувала про стривоженість данської Гельсінської комісії переслідуваннями владою опозиції в Україні і про плани розслідування затримання опозиціонерів та справи Юрія Луценка. Причиною вона назвала те, що після змін у Вищій раді юстиції минулого літа"українські судді точно не є незалежними".

Українська влада, як вважає європейська гостя, фактично ігнорує жовтневу негативну резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України. З огляду на це, Северінсен не радить припиняти моніторинг виконання Україною своїх зобов'язань, як члена Ради Європи.

Разом з тим, вона утрималася від будь-яких прогнозів, пояснивши непередбачуваність ситуації зростаючим впливом Росії в ПАРЄ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.