Під істерику комуністів. У Харкові відкрили пам’ятну дошку Йосипу Сліпому

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.02.2011 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13226

У Харкові відкрили меморіальну дошку на честь Патріарха Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого. Завадити відкриттю, на яке приїхали гості зі Львова, намагалися харківські комуністи.

В урочистій церемонії взяли участь губернатор Харківської області Михайло Добкін, мер Харкова Геннадій Кернес, голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, львівський мер Андрій Садовий, який є ініціатором відкриття дошки.

Пам'ятну дошку встановили на будівлі ДАІ у Ленінському районі Харкова, де раніше була пересильна тюрма, в якій Йосип Сліпий перебував під час пересилки 1961 року в Сибір.

"Сьогоднішній день буде сприйматися як знак глибокої поваги до наших співвітчизників, які живуть від нас за тисячі кілометрів", - сказав Добкін.

Водночас перед початком церемонії на вулиці Малиновського зібралися близько півсотні представників Комуністичної партії з плакатами "За пропаганду фашизму - кримінальна справа", "Бандерівська мразь - геть з Харкова!", "Жертви Дробицького яру не пробачать!". "Кому служите?".

Але співробітники міліції відтіснили активістів Компартії від будівлі, на якій встановлювали дошку. Їхнє місце зайняли люди з державними прапорами.

Меморіальна дошка Патріарху Йосипу Сліпому вперше була встановлена у Харкові 2005 року під час з'їзду Світового конгресу українців на приміщенні колишньої пересильної в'язниці.

Після першого знищення у 2008 році дошка була відновлена за кошти Спілки української молоді та Фонду Гната Хоткевича. Вдруге дошку розбили в листопаді 2010 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.