У Європі не вірять заявам Банкової про розквіт свободи слова

Автор/джерело -  © ІМІ



Дата публiкацiї - 22.02.2011 15:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13228

В Україні ситуація зі свободою слова у ЗМІ знову опинилася під загрозою.

Про це заявила президент міжнародної громадської організація "Європейська медіа платформа", колишній співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северінсен під час "круглого столу" у вівторок у Києві.

"Вже минув рік після того, як влада зосередилася в одних руках. Дуже багато цензури здійснюється для того, щоб плюралізм зруйнувати", - сказала вона.

За словами Северінсен, пройшло вже 5 років після "помаранчевої" революції, і ситуація з плюралізмом і свободою висловлювань у пресі знову опинилася під загрозою.

Северінсен заявила про важливість подальших обговорень того, які зобов'язання взяла на себе Україна перед Радою Європи, які зобов'язання, в тому числі, які стосуються плюралізму і демократії, Україна повинна виконувати.

За її словами, також у суспільстві має тривати обговорення, яке стосується обіцянки влади щодо незалежних телеканалів.

"Без цього неможливо. Через те, що саме незалежні телеканали можуть робити журналістські розслідування, виступати з критикою влади незалежно ні від кого", - пояснила Северінсен.

За її словами, існування незалежних телеканалів необхідно також і для того, щоб більше журналістів змогли зрозуміти, що є певні стандарти, норми журналістської етики, які встановлюються незалежно від власників каналів.

У своєму виступі Северінсен також торкнулася і теми суспільного мовлення.

Екс-доповідач по Україні зазначила, що суспільне мовлення - це відповідний телеканал, який повинен належати суспільству і повинен їм фінансуватися.

"Такий канал сам повинен контролювати свою програмну політику, повинен працювати від імені суспільства і повинен бути незалежним", - підкреслила вона.

"Мова не йде про перейменування якогось державного телеканалу. По суті, це зовсім інша справа", - сказала Северінсен.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.