Україна може клонувати мамонтів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.11.2006 00:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1323

У Криму в одній з найкрасивіших печер світу Еміне-Баїр-Хосар виявлено найбільше скупчення кісток викопних тварин, аналога якому немає в Європі.

Печера Еміне-Баїр-Хосар

Найбільш унікальні з них – кістки мамонта і шерстистого носорога, віком в 40 тисяч років, можуть бути використані в якості матеріалу для клонування.

Перші кістки в буквальному сенсі впали до рук спелеологів. Під час сильних дощів ґрунтовими водами їх вимило із склепіння печери. Так ученим відкрилася 25-метрова галерея унікальних останків, вік яких коливається від 10 до 40 тисяч років. За висновком палеозоологів, перші знайдені кістки належали мамонтові.

На сьогоднішній день в печері Еміне-Баір-Хосар знайдено понад 50 видів кісток тварин. Від дрібних гризунів до великих травоїдних і хижаків: мамонтів, викопних зубрів, бізонів, оленів, коней, печерного ведмедя і печерного лева. У банку даних налічується понад 5 тисяч кісток.

Кістки шерстистого носорога стали сенсаційною знахідкою. Довгий час палеозоологи вважали, що він водився тільки на території сучасної Іспанії.

Версій попадання в печеру тварин декілька. Можливо, печера була пасткою, за іншою гіпотезою, - їх заганяла людина. Літня експедиція виявила кістки, погризені гієнами. Так з`явилася ще одна версія про другий вхід в печеру. Всі кістки в напрочуд хорошому стані.

Таке збереження пояснюють двома чинниками: по-перше, останки були залиті глиною, і без доступу кисню надійно законсервувалися. По-друге, в льодовиковий період печера сильно промерзла, і низька температура прекрасно зберегла останки. У мамонтів збереглися навіть фаланги пальців. З таких кісток, кажуть учені, можна виділити ДНК і клонувати тварину. І не виключено, що Україна незабаром стане новою батьківщиною мамонтів, повідомляє "Новий регіон".

Довідка.

Шапка Мономаха

Печера Еміне-Баїр-Хосар

Розташована на живописному схилі гори Чатирдаг, з якого відкривається панорама всієї центральної частини півострова. Єдиний шлях, по якому можна потрапити до печери, – спуск в грізний таємничий колодязь. Сьогодні маршрут по печері завдовжки 700 м. Вона була відкрита в XIX столітті, але першу спелеологічну експедицію сюди відправили тільки за радянських часів, в 1927 році... Різні зали печери носять найдивовижніші назви. Наприклад, зал, де знаходиться палеонтологічний музей називається Тигровим. Ім'я з'явилося після того, як тут були виявлені останки доісторичного печерного ведмедя. Але спелеологи прийняли його спочатку за тигра. Помилка скоро з'ясувалася, але назва так і залишилася – Тигровий зал. Ще один з найкрасивіших залів – Шапка Мономаха, був названий так на честь незвичайного сталагміта химерної форми. Сталагміт відразу впадає в очі завдяки своєму яскраво-білому кольору – він покритий так званим «місячним молоком» – специфічною речовиною, причини появи і розповсюдження якого в печерах до цих пір не відомі дослідникам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.