Україна для людей. Уряд проФФесіоналів обігнав Європу по цінах на харчі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.02.2011 18:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13234

В Україні піднялися ціни на хліб, крупи і плодоовочеву продукцію, констатувала прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Зокрема, впродовж минулого місяця гречка подорожчала на 11,1 %, пшоно – на 8,9%, овочі – на 6,6%. Чому ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати? Наскільки продуктовий кошик пересічного українця відповідає його купівельній спроможності? Як держава може впливати на споживчі ціни?

Крім гречки, пшона та овочів за січень подорожчали, зокрема, соняшникова олія – на 4,3%, цукор – на 2,7% і фрукти – на 2,9 %, борошно – на 0,9%, хліб – на 0,6%. Такі дані Міністерство економічного розвитку і торгівлі навело на своєму сайті.

Водночас у цьому відомстві констатували здешевлення масла на 0,1%, тваринних жирів – на 3, 3%, яєць – на майже півтора відсотка. За цією ж інформацією, у січні подешевшало і м`ясо: свинина – на піввідсотка і м`ясо птиці – на понад півтора відсотка.

Об’єктивні та суб’єктивні причини

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі пояснюють зростання споживчих цін, зокрема, збільшенням тарифів на комунальні послуги.
На хліб, наприклад, подорожчанням пшениці. А її ціна, за цим поясненням, пов’язана з реакцією внутрішнього ринку на підвищення світових цін на зернові культури. Плюс дався взнаки підвищений попит з боку населення на деякі групи харчів та загалом розкручування продовольчої інфляції у світі.

Об’єктивні причини подорожчання харчів наводить і народний депутат від Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Пеклушенко. «Я не відкрию великої таємниці стосовно того, що є дефіцит продуктів і є світове зростання цін. Другий момент – з урахуванням усіх політичних нестабільних ситуацій останнього періоду в Єгипті та інших державах зростає ціна на нафту. І це відображається на такому головному показнику для всіх галузей, зокрема, переробної, як ціна енергоносія», – зауважив парламентарій.

Колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий називає внутрішньо-українські причини зростання цін на основні продукти – це передусім, каже він, корупція та монополія на ринках.

«Політика в аграрному секторі, в торгівлі, в побудові ринків приводить до того, що ціни тільки зростають і заробляють посередники, спекулянти. Селянам не надходять гроші за вироблену продукцію і громадяни в містах живуть усе гірше. Це і є такою об’єктивною тенденцією щодо цієї влади за цих підходів до побудови власності, структури власності в країні, коли трейдери володіють продукцією селян, а не ті, хто мають право власності на землю. Це об’єктивно для цієї дуже поганої суб’єктивної економічної моделі», – сказав Володимир Лановий.

Сири в Україні дорожчі, ніж в Угорщині

Натомість киянка Неля стверджує, що ціни на основні продукти в Україні зросли вже настільки, що деякі з них стали дорожчими, ніж за кордоном.

Неля була кілька тижнів тому разом із друзями на відпочинку в Угорщині. Їжу готувала сама, закуповуючи продукти у тамтешніх супермаркетах. І мала змогу порівняти вартість основних продуктів в Угорщині і вдома.

«Мені найбільше запам’яталося, що набагато нижчі ціни на сири. Наприклад, твердий сир пармезан, 200 грамів якого у нас коштує близько 80 гривень, в Угорщині ми купували за 30 гривень у тому ж самому пакуванні. Також я помітила, що дешевші яйця й ковбаси. Це дуже вразило. Оскільки ми могли купити продуктів на 100 гривень і вдвох повечеряти. На тому ж рівні в Україні ми б заплатили набагато більше», – розповіла дівчина.

Полтавчанин Віктор торгує молочною продукцією і підтверджує – ціни невпинно йдуть угору. При цьому він переконує, що не прагне заробити на накрутках. Цінники доводиться міняти вимушено.

«Ми возимо сир у дитячий садок. Ще вчора я його купував за 5,74 гривень, а сьогодні –7,05. Нам фірми самі привозять свою продукцію. Щотижня піднімають ціни на 15-30 копійок на кожен вид продукції. Напевне, через те, що у них пішли вгору затрати на світло та на газ. Держава піднімає – і ми піднімаємо. Закупочні ціни дуже виросли. На молокопродукти, на крупи. Пшоно уже коштує, як рис. Якщо влітку його можна було купити максимум за 4 гривні, то зараз кілограм пшона коштує уже 8 гривень», – каже Віктор.

Держава повинна регулювати ціни?

Впливати на ситуацію з цінами в Україні державі варто не адміністративним регулюванням, а ринковими методами, зазначають експерти. Серед таких методів директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський називає боротьбу з монополізацією продуктових ринків, створення сприятливих умов для інвесторів (щоб вони були зацікавлені вкладати кошти не лише в сільське господарство, а й у ті галузі, які його обслуговують), плюс розвиток банківського кредитування виробників, а також стимулювання конкуренції між ними. І не варто боятися імпорту.

«Ще один момент, як мені здається, не треба дуже сильно, як це робиться в Україні ,боятися імпортних продуктів. Адже, за великим рахунком, саме конкуренція між національними та іноземними виробниками в багатьох країнах світу дає ці ціни, на які ми сьогодні дивимося і з якими порівнюємо українські цінові параметри», – пояснив Ігор Бураковський.

Колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий звертає увагу на ще один чинник завищення цін на основні продукти – засилля посередників.

«Все окупували посередники. Посередники з допомогою влади, міліції організовують поставку товарів і завищують ціни, як їм заманеться. Між собою домовляються, домовляються між власниками супермаркетів і інших роздрібних мереж. Всі дії направлені на те, щоб збагачуватись тим, хто контролює ринки або наближений до влади», – зазначив Володимир Лановий.

Тим часом Прем`єр-міністр України Микола Азаров доручив профільним міністрам уважно відстежувати цінову ситуацію у роздрібній торгівлі продуктами харчування. Як інформує УНІАН, особливу увагу прем’єр звернув на планування врожаю наступного року, а також на проведення весняно-польових робіт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.