Фінансова політика уряду проФФесіоналів тільки збільшує ризики для кожного громадянина

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 23.02.2011 12:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13242

Якщо уряд братиме нові запозичення, і українці відчують нестабільність, різко зросте курс долара.

Таку думку висловив директор Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

За його словами, те, що уряд приховує від населення справжню економічну ситуацію в державі, спричинить істотне збільшення попиту на долар.

"Нестабільність і інформація про нові запозичення об'єктивно спрацює на побутовому рівні, що щось негаразд у державі. Тому будь-яка недовіра населення дуже однозначно сприймає: "Ага, збуваємо гривню, закуповуємо або товар, або долар", - зауважив експерт.

Він зазначив, коли Нацбанк буде реагувати на цю ситуацію і призупинятиме продаж долару, населення зрозуміє цю тенденцію і буде ще більше купувати.

"Таке психологічно однобоко налаштоване населення, яке вже виховане у таких умовах, збільшить попит на долар, і всі ці долари підуть, і попит на долари ще більшим буде. Об'єктивно це значить, що курс долара буде мати тенденції до зростання. І Нацбанк, якщо вже більше доларів не буде, змушений буде менше доларів продавати, менше підтримувати курс гривні – і гривня попливе", - наголосив Лановий.

Разом з тим, зазначив експерт, наскільки саме може зрости курс долара, залежить від дій уряду у закупівлі газу, і коли це буде зроблено.

"Це дуже сильно впливає на тимчасовий і загальний попит на долар. Еластична реакція ринку на зростання цін на енергетичний ресурс, зменшення купівлі цих енергетичних ресурсів. Інформації жодної уряд не дає, скільки буде закуплено – тільки про ціну. Можливо, довгострокового контракту немає", - підкреслив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.