Майже 3000 українців працюють на лінії вогню

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.02.2011 15:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13245

Україна евакуює своїх громадян з Лівії, де тривають криваві сутички між протестувальниками та вірними Муамару Каддафі військами.

Там перебуває близько трьох тисяч українських громадян, які, здебільшого, працюють у медичній галузі.

Між тим, агентство «Стратфор» повідомило з посиланням на неперевірені джерела, що українські льотчики були задіяні при обстрілі з повітря учасників акцій протесту. Проте українська влада спростувала цю інформацію, а експерти – сумніваються в її правдивості.
За даними українського посольства в Лівії загиблих чи постраждалих серед українських громадян на даний момент не зафіксовано.

«У Тріполі введено комендантську годину. Але офіційно про це ніхто не повідомляв, – повідомив Радіо Свобода аташе посольства Олег Ніколенко. – Зараз пострілів або якихось протестних рухів не чути, принаймні, в районі посольства».

Українські лікарі лікують поранених

У посольстві узгоджують прийом українського літака, який мав би забрати першу партію українських громадян. За словами Олега Ніколенка, списки постійно уточнюють. Зараз у них понад триста осіб. За даними МЗС, перший український літак має прибути до Лівії та вилетіти звідти із близько 200 українськими громадянами 23 лютого.

Самі ж українські громадяни, які працюють у Лівії, на інтернет-форумах повідомляють, що ситуація в країні дуже складна. «Я працюю у шпиталі за 150 км від Тріполі, – пише Микола на сайті «Лікарі за кордоном». – У шпиталі зараз анархія. Керівництва практично не буває на місці. Природно, немає і відповідей на питання, що виникають у нас. Хворих зараз одиниці, бо родичі забрали всіх додому. На нас дивляться зі здивуванням, що ми ще тут. Лівійські лікарі сидять по домах. Періодично привозять постраждалих з вогнепальними пораненнями».

Українці в африканському небі

Між тим, американське аналітично-розвідувальне видання «Стратфор», із посиланням на неперевірену інформацію з дипломатичних джерел, повідомило. що лівійські військові літаки, які обстрілювали учасників акцій протесту, пілотували українські льотчики. У Міноборони цю інформацію спростували, зазначивши, що в Лівії немає українських військових. У Міністерстві закордонних справ заявляють, що перевірили цю інформацію і з’ясували, що вона не відповідає дійсності.

Появу такої інформації експерти схильні пояснювати тим, що в Африці працює багато пілотів.

«Справді, там багато українців , каже експерт з військових питань центру Разумкова Олексій Мельник. – По-перше, на території України ще з радянських часів було розташовано багато училищ – як цивільної, так і військової авіації. На сьогодні Україна, на відміну від багатьох пострадянських країн, має базу з підготовки льотчиків. Ну, і скорочення 1990-х років: це спеціалісти, в яких є досвід і здоров’я, але немає роботи в Україні».

Про роботу українських пілотів Радіо Свобода розповів експерт з військово-кризових питань Євген Лауер, який служив в Африці.

«Там справді багато українців працює, – каже він. – Там низькі вимоги до льотних кваліфікацій, до літаків; гігантські простори, хороша погода. Чому б не працювати? До речі, там більше працюють цивільні льотчики. Машини, зрештою, одні й ті ж самі – старі радянські транспортні літаки, які не витримують часто жодних вимог з експлуатації, але в Африці на це мало звертають увагу. Вони там отримують зарплати 3-5 тисяч доларів на місяць».

За словами Євгена Лауера, часто підставою для розмов про участь українських льотчиків в бойових діях стає перехоплення будь-яких радіопереговорів українською чи навіть російською мовами. Проте жодного разу така інформація не була підтверджена.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.