Донецькі вчені придумали, як модернізувати уряд проФФесіоналів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.02.2011 15:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13246

На Донеччині розроблено комп’ютерну інформаційно-аналітичну систему для формування бюджетно-податкової політики. Та чи допоможе розробка дослідників Донеччини справді прогнозувати економічне майбутнє?

За словами керівника групи розробників інформаційно-аналітичної системи Валентина Вишневського, депутати, посадовці та управлінці і досі ухвалюють рішення стосовно бюджетної чи податкової сфери практично в ручному режимі. Вчені ж створили для них автоматизовану комп’ютерну систему, яка може прораховувати наперед економічні наслідки від ухвалення того чи іншого рішення.

Так, нова інтелектуальна система дозволяє обробляти 1,5 тисячі одиниць статистичних даних та прогнозувати наслідки для економіки чи окремої галузі у разі їх зміні. Наприклад, коли змінюються ставки податків, курс долара, ціни на газ тощо. Як пояснив Вишневський, Інститут економіки промисловості розробив цю модель за дорученням Національної академії наук України. За словами вченого, аналогічні моделі вже розроблені ще для 10 регіонів, і в перспективі система має охопити весь бюджетний процес в державі.

Прихована "загроза" для політиків

За словами науковців, така розробка перша в Україні. Утім, вони поки доволі стримано кажуть про її практичне застосування. Наразі невідомо, чи будуть виділені бюджетні кошти на рівні області, щоб проект запрацював, каже Вишневський.

На думку директора Вищої школи економіки, проректора Донецького технічного університету В’ячеслава Дементьєва, виникають великі сумніви, чи зацікавлені взагалі наші управлінці справді використовувати наукові підходи. Бо існує практика, коли більшість економічних прогнозів чи то даних беруться просто зі стелі.

Крім того, розробники підкреслюють, що комп'ютерна система може бути навіть "загрозливою" для політиків. Вона, як правило, не сприймає "політично доцільних рішень" в економіці. До того ж, щоб система корисно працювала, треба буде розкривати і приховані дані тіньової економіки. Інакше все це буде імітацією наукового управління, зазначають експерти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.