На владу Дрогобича чекає суд за скривджену вчительку з «Міняю жінку»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2011 22:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13249

Історія з публічним засудженням учасниці розважального реаліті-шоу «Міняю жінку» Галини Ілик шокувала жіночу громаду Львова на стільки, що вони тепер всіма можливими засобами захищатиме честь і гідність дрогобицької вчительки.

Галина Ілик шокована реакцією чиновників і їх цікавістю до своєї скромної персони

Спільний алгоритм із відстоювання ущемлених елементарних людських прав і свобод Галини, навіть якщо дійде до судових процесів та відшкодування моральних збитків, жіночі організації Львова за участі потерпілої дрогобичанки планували вчора, 22 лютого, – інформує ЗІК.

Ініціатор зустрічі Наталка Криничанка повідомила, що аби відстоювання Галини не зупинилось на коментарях в інтернет-форумах, коли людині потрібна реальна допомога, жіночі громадські організації сконтактувались із потерпілою. Ситуація, що склалася, є показовою і на місці вчительки у ролі «цапа-відбувайла» могла б опинитися будь яка інша жінка, залежна від державних можновладців.

На думку учасниць обговорення, скандалізації ситуації посприяли подвійні моральні стандарти, адже у тому ж таки Дрогобичі, як і в інших населених пунктах України, процвітає сімейне насилля, від якого потерпають найбільше жінки і діти. Присутня сексуальна експлуатація жінок, проституція та безліч інших справді серйозних проблем. Але вони замовчуються, бо їх вирішення потребує кропіткої багаторічної праці. А тут пласт значно менш значущих та більш приватних проблем, що стосуються буденного побуту і характерних для показово благочесних міщан, став надбанням громадськості. Чиновники вирішили, що мусять якось відреагувати. І якщо тиснути на приватного підприємця – невдячна справа, бо на приватника «де сядеш, там і злізеш», то працівниця бюджетної установи, що працювала у школі за 300 (!) грн, є значно доступнішим об’єктом середньовічного дикого цькування.

Також, на думку комітету жіночих організацій, свою роль міг зіграти і ґендерний аспект. Місцевих чиновників підсвідомо могло обурити, що якась там вчителька, а не благочестиві «владні мужі» виявилася цікавою для режисерів хай «кухонної», але популярної на всю Україну телепрограми. «Як то вона сміла? То мав бути організований конкурс. І чоловіки мали вибирати на їх думку найбільш достойну та вчити її, що вона має казати і як себе вести!», – жартують учасниці львівської жіночої групи захисту Галини Ілик.

Цьому підтвердженням слугують закиди, які звучали від представників місцевих органів влади у сторону вчительки (відео із записом засідання, де міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський висловив свою позицію стосовно телешоу "Міняю жінку" на каналі "1+1" за участю двох дрогобицьких сімей можна подивитися тут - "Аратта"). Їй закидали, що вона не представила славного Дрогобича телевізійникам (представляла, режисери цього в передачу не подавали), вживала російські прислів’я (у побуті вживала різноманітні – просто так змонтували), розпивала алкогольні напої (один кадр з коньяком знімався на камеру спеціально, кільканадцятьма дублями), носила короткі спідниці (а мала носити, певно, чернечу рясу і волосяницю).

У коментарі кореспонденту ЗІКу Галина Ілик зізналася, що вона була шокована реакцією чиновників і їх цікавістю до своєї скромної персони. Хоче захистити свою честь та гідність і дуже втомилась.

Голова вільної профспілки освіти і науки Львівщини Андрій Соколов, що консультував Ілик щодо її подальших дій, розповідає: «Комітет жіночих організацій поїде сьогодні, 23 лютого, в Дрогобич, покладуть на стіл директору і начальнику міського управління заяву від імені Галини Ілик, щоб її поновили на роботі. У разі, якщо вони цього не зроблять, наступна дія – це вже дійде до громадського тиску і суду. Але я думаю, що до того не дійде, тому що очевидна безглуздість звільнення за дії, які не підпадають під кодекс Закону про працю»

Якщо Галину на роботі таки не поновлять, у неї є всі шанси успішно виграти судову справу. Тим паче, на думку Соколова, факт психологічного тиску та звільнення внаслідок цього є очевидним, хоча вчителька й погарячкувала, написавши заяву самостійно, ні з ким компетентним попередньо не порадившись.

ЗІК наводить текст Звернення комітету жіночих організацій до дрогобицьких держслужбовців та чиновників.

На цьому засіданні міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський висловив свою позицію стосовно телешоу “Міняю жінку” на каналі “1+1” за участю двох дрогобицьких сімей

Голові міста Дрогобич
Олексію Радзієвському

Секретарю Дрогобицької міської ради
Тарасу Метику

Начальнику відділу освіти виконавчого комітету
Дрогобицької міської ради
Петру Сушку

Начальнику відділуу справах сім’ї, молоді та спорту
(відповідального за ґендерну політику в районі)

Шановні чоловіки при владі в м. Дрогобичі!

Жіночі громадські організації Львівської області стурбовані структурним та інформаційним насильством, якого зазнала від органів влади та ЗМІ м. Дрогобича жінка, дружина, мати, вчителька Галина Ілик.

Приватна справа кожної особи в Україні приймати участь у шоу-програмах, приватна справа родини приймати рішення щодо умов телепрограми, сценарію ШОУ, приватна справа жінки яким чином себе представити у програмі.

Жодних причин до вчиненого Вами структурного насильства ми не розглядаємо, згідно якого п. Галина Ілик під Вашим чоловічим тиском змушена була подати заяву на звільнення.

Дії пані Галини Ілик, показані в передачі, не складають порушень жодного із законів України і не стосуються її професійного рівня, а тому не можуть бути підставою для її звільнення, яке вважаємо незаконним і таким, що порушує її людські права жінки.

Хочемо довести до Вашої уваги, що вона є одруженою і матір’ю, і це виключно сімейна справа, як грати ролі певної телевізійної вистави, визначеного сценарію. Чи можливо тепер ви почнете звільняти всіх вчителів, викладачів та акторів з їх основного місця роботи за те, що вони грають ті чи інші ролі в театральних дійствах, вертепах, виставах, які Вам суб’єктивно є до вподоби чи ні?

Чи можливо за Вашого правління та проведення ряду виховних заходів у м. Дрогобичі знизилась кількість випадків домашнього насильства, від якого потерпають в основному жінки та діти, які навчаються у школах? Чи, можливо, в зв’язку з посиленими діями влади на трасах зменшилася кількість дівчат-повій, яких сутеніють чоловіки? Чи, можливо, в саунах чи готелях Дрогобича немає «викликів по телефону» для заняття сексуальними втіхами? Чи, можливо, в Дрогобицькому районі та м. Дрогобичі зменшилась реально кількість осіб, які працюють за кордоном, а їх дітей навчають української мови в даний час саме такі сміливі Галини?

Перелічуваних дійсно принизливих фактів, на які має спрямувати свої зусилля влада, є чимало. То, можливо, цим саме й треба займатись.

Будемо вдячні, якщо в короткотермінові проміжки часу Галину Ілик буде відновлено на робочому місці. По місцевих ЗМІ буде проведена роз’яснювальна робота, що жителька м. Дрогобич мала досвід приймати участь в сценарії відповідної програми, з яким вона особисто ознайомить мешканців міста, і органи влади з розумінням ставляться до подібної ситуації.

При іншому варіанті розвитку подій жіночі громадські організації оскаржуватимуть структурне насильство, спричинене до п. Галини Ілик, в суді, а також залишають за собою право підготувати відповідні звернення до Президента України, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, заслуженого юриста України Ніни Карпачової, Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України.

З повагою та надією, голови жіночих неурядових організацій Львівської області

Голова молодіжного ґендерного центру ім. Наталії Кобринської Ярослава Сорокопуд;

Голова львівського міського дівочого клубу «Юнка» Ліля Гук

Голова молодіжної християнської організації YMCA Олександра Сорокопуд

Ґендерний радник Львівської облдержадміністрації, ГО «Генерація» Софія Буртак

Члени Науково-практичної ґендерної школи Галина Лабінська, Ірина Лазар

Член Ліги жінок-виборців 50*50 Дарія Кульчицька

Член ГО жінок «Творче джерело» Наталя Парфенюк.


Цимбалюк дав доручення вивчити ситуацію щодо звільнення вчительки у Дрогобичі

Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк дав доручення вивчити ситуацію щодо законності звільнення з посади вчительки Дрогобицької загальноосвітньої школи I-III ст. №1 ім. І. Франка Галини Ілик, повідомляє прес-служба ЛОДА.

«Попереднє вивчення цього питання показало, що вчителька Галина Ілик звільнена із займаної посади відповідно до її заяви про звільнення за згодою сторін з 18 лютого, заяву вона написала 17 лютого. Якщо вчителька змінила рішення, чи на неї було вчинено тиск, то вона повинна або написати заяву про прийняття на роботу на попередню посадою, або ж вирішувати питання поновлення на роботі в судовому порядку», – пояснив М. Цимбалюк.

Згідно з інформацією, наданою відділом освіти Дрогобицької міської ради, наказом по відділу освіти від 17.02.2011р. №28 Ілик Г.Ф. звільнено з роботи 18.02.2011р. за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП України) на підставі власноруч написаної заяви Ілик Г.Ф. від 17.02.2011р. та подання директора Дрогобицької загальноосвітньої школи I-IIIст. №1 імені Івана Франка від 17.02.2011р. №86.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.