Банкова назбирала “ініціативну групу” проти Онопенка

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.02.2011 10:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13277

Заступник голови фракції “БЮТ-Батьківщина” Сергій Соболєв заявив, що йому відомо про підготовку усунення з посади голови Верховного суду (ВС) Василя Онопенка шляхом висловлення йому недовіри.

За інформацією "Комерсант Україна", формальною причиною невдоволення Онопенком можуть стати його нещодавні заяви на підтримку судової реформи. Під відповідним поданням вже підписалися 20 суддів.

За словами Сергія Соболєва, основою сценарію, який був розроблений за межами Верховного суду, є ст. 43 закону "Про судоустрій і статус суддів", яка регулює порядок дострокового звільнення голови ВС внаслідок висловлення йому недовіри.

Нардеп стверджує, що вплинути на суддів ВС вдалося за допомогою загрози зменшення їх чисельності з 49 до 20 осіб, як то передбачає законопроект № 4774 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення роботи Верховного суду".

"Розробка і втілення в життя зазначеного сценарію остаточно переконують в тому, що ніякого "кастингу" суддів ВС, яким в останні місяці їх лякають, насправді не буде. Ідея переатестації запущена для залякування суддів", - вважає Соболєв.

Примітно, що в п'ятницю 25 лютого член парламентського комітету з питань правосуддя Володимир Пилипенко (позафракційний) зареєстрував проект поправок, запропонувавши скоротити кількість суддів ВС не до 20 осіб, як планувалося раніше, а до 44 (зараз у ВС 49 суддів), залишивши по 11 суддів у кожній з 4 палат.

Джерело в Верховному суді стверджує, що в лютому суддів ВС викликали на "співбесіду" в Адміністрацію Президента. "В обмін на голосування за висловлення недовіри Онопенку обіцяли посаду заступника голови Верховного суду", - повідомило джерело.

За його словами, "співбесіди" проводить один з високопоставлених чиновників адміністрації. Як відомо, питання, пов'язані з суддями, курирує заступник глави Адміністрації Президента-керівник Головного управління з питань судової реформи та судоустрою Андрій Портнов.

У розмові з виданням Портнов спростував причетність Адміністрації Президента до підготовки відставки Онопенка, вказавши на те, що висловлення недовіри голові Верховного суду є компетенцією пленуму ВС. "Для нас не має значення, кого судді ВС оберуть своїм новим головою", - наголосив він.

Днями виданню стало відомо, що одним з ініціаторів відставки Онопенка є суддя ВС Лілія Григор'єва, яка очолює ініціативну групу з 20 суддів ВС, незадоволених його роботою. Члени групи незадоволені, що Онопенко публічно виступає на підтримку судової реформи, яка позбавила ВС більшої частини повноважень.

Крім того, за інформацією видання, судді ставлять в провину Василю Онопенко його "надмірну політизованість", а також те, що він, займаючи посаду голови ВС, не розглянув жодної справи.

За інформацією видання, проведення позачергового пленуму ВС заплановано на 11 березня. Втім, не виключено, що питання висловлення недовіри Онопенку може бути внесене до порядку денного і пленуму ВС 28 лютого.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.