У Європі не відчувають оптимізму щодо України з Януковичем

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 28.02.2011 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13278

На Заході не вірять заявам української влади про реформи оскільки звикли вірити своїм очам. А очі бачать мавпування російської моделі авториторизму.

Британський часопис "Економіст" бачить мало підстав для святкування, і водночас вдосталь - для занепоєння, оскільки Україна за Президенства Януковича уособлює собою тренд: "експансія на схід західноєвропейських цінностей, що мала місце в 90-х роках, змінилося на просування на у західному напрямі пострадянської моделі".

Незважаючи на запевнення українських високопосадовців, що реформи в Україні вже набирають силу, британський журнал вважає, що насправді вже "очевидними є засилля бандитів та непотизм(кумівство - Ред.)", в той час як реформам ще лише належить розпочатися. "Перші місцеві вибори за Януковича виявилися брудними. В повітрі гусне атмосфера залякування. Інвестори скаржаться, що їх бізнеси переходять в руки наближених до Януковича".

Журнал проводить паралель за паралелею з Росією. "Як і в Росії на світанку путінського правління, вплив парламенту, прем"єр-міністра та уряду було обмежено. Рішення ухвалюються в президентській адміністрації. Прокурори, Конституційний суд та центробанк втратили залишки самостійності....Ще одна сторінка, переписана Януковичем з путінської книжки, це експлуатація правої націоналістичної партії в Західній Україні, щоби використати її в якості опозиції, яку можна подолати порухом руки і яку можна продемонструвати Заходу і Києву як потворну альтернативу очолюваній ним Партії регіонів"

"Щоби надати удару по Тимошенко вигляду легітимності, уряд винайняв американську компанію, щоби та перевірила її поведінку на прем`єрській посаді. Знайшли - як кіт наплакав. Тепер її звинувачують у використанні грошей, отриманих від продажу квот на викид в атмосферу парникових газів, на виплату пенсій, а не на боротьбу із забрудненням, а також у закупівлі карет швидкої допомоги, що не відповідають стандартам.

У країні, де крадуть мільярди доларів від тіньових оборудок з газом, такі звинувачення видаються не лише політизованими, але й непереконливими".

В чому поталанило Януковичу, вважає "Економіст", так це в тому, що його вчинки наражаються на кволу критику з боку Заходу. Причиною цьому є втома Заходу від України, а також те, що в адміністрації США має зараз більш важливі завдання. Окрім того, Вашингтону незручно критикувати Януковича після того, які він зголосився передати США запаси високозбагаченого урану.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.