Провладна структура при уряді вирішила, що стипендія - благо для обраних

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 28.02.2011 11:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13279

Члени Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту погодилися з пропозицією Міносвіти виплачувати стипендію лише студентам-пільговикам, а також у вигляді академічного заохочення.

ХХII колегія Всеукраїнської студентської ради при Міносвіти відбулась в Києві 25-26 лютого. У ній взяли участь перший заступник міністра освіти Євген Сулима, ректор Київського національного університету ім. Шевченка (КНУ) Леонід Губернський, а також близько 50 лідерів студентського самоврядування з усіх регіонів України.

На початку засідання Сулима запропонував обговорити питання виплат стипендій.

«Вважаю недоцільними розмови про підвищення стипендії. Спочатку потрібно визначитися, що таке стипендія: соціальна виплата всім студентам або мотивація кращих студентів, як у вишах Європи», - сказав він.

Сулиму підтримав голова Молодіжної незалежної профспілки Антон Дмитрієв.

«Шановні студенти, а чому держава взагалі має платити стипендії в умовах кризи? Давайте знизимо стипендії і переглянемо навчальні плани, щоб дати можливість студентам самим працювати! », - запропонував він.
З усіх присутніх проти виступив тільки студент другого курсу магістратури КНУ Олександр Шабелюк.
«Студент не повинен працювати, а повинен вчитися, а держава зобов´язана забезпечити йому для цього всі умови», - сказав він.

«Але ви ж не заперечуєте, щоб держава підтримувала обдаровану молодь?», - запитав Сулима і, не дочекавшись відповіді, запропонував виплачувати стипендію лише пільговикам, наприклад студентам із малозабезпечених сімей, а також як заохочення за наукові досягнення.

Сулима закликав студентів вносити конструктивні пропозиції щодо механізму розрахунку стипендій і рекомендував направляти їх або в МОН, або ректорам вишів.

Нагадаємо, Всеукраїнська студентська рада була створена 29 травня 2005 як консультативно-дорадчий орган при Міносвіти. Головне завдання ради - забезпечення конструктивної взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування з органами студентського самоврядування вишів України.
Довідка. Розмір щомісячної стипендії студентів-бюджетників становить в профтехучилищах 200 грн, у вишах I-II рівня акредитації - 400 грн, у вишах III-IV рівня акредитації - 530 грн. Студенти-пільговики, зокрема діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, отримують стипендію у розмірі 550 грн у профтехучилищах та 1160 грн у вишах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.