У США розробили комп’ютер розміром в один кубічний міліметр

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.02.2011 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13285

Американські дослідники з Університету Мічигану розробили практично повноцінний комп’ютер, обсяг якого лише трохи перевищує кубічний міліметр.

Проект був представлений на конференції з напівпровідникових схем ISSCC, що пройшла цього тижня у Сан-Франциско.

Комп'ютер призначений для імплантації в порожнину ока. Пристрій має відстежувати зміни внутрішньоочного тиску для своєчасного виявлення ознак глаукоми — небезпечного захворювання, що часто призводить до сліпоти.

До конструкції комп'ютера входить процесор з ультранизьким енергоспоживанням, модуль пам'яті, сонячна батарея, сенсор тиску і радіопередавач, що може передавати дані на зовнішній зчитувальний пристрій.

Імплантований комп'ютер включається кожні 15 хвилин і збирає дані про тиск, споживаючи при цьому приблизно 5,3 нановат енергії. Щоб батарея сонячних елементів забезпечувала систему живленням, пацієнт повинен проводити близько десяти годин на день при штучному освітленні або півтори години на сонці.

"Наступне завдання, яке ми хочемо вирішити — це розробка таких же маленьких, але багатозадачних пристроїв. Десятки й сотні таких пристроїв можуть бути використані для спостереження за станом нашого тіла, навколишнього середовища, будівель та іншого", - сказав один з його творців Денніс Сильвестр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.