Русифікацію Донеччини забезпечують “орли Могильова”

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 28.02.2011 20:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13287

У Донецькій області продовжують протестувати проти закриття шкіл.

Про це на сьогоднішній прес-конференції в Донецьку розповіли місцеві представники "Фронту змiн".

"У минулу п'ятницю в українській школі № 111 працівники міліції влаштували допит учням та їх батькам просто посеред навчального процесу в кабінеті директора", - повідомив Олександр Ярошенко, голова облорганізації "Фронту змiн".

"Це та сама школа, в якій кілька батьків пригрозили актом самоспалення. Після того як батьки повідомили нам про цей факт і ми втрутилися слідчий ретирувався, але питання про закриття школи не зняте з порядку денного. А батьки вважають, що школу спіткає доля закритого поруч дитячого садочку, де відкрився нічний клуб. Нам вдалося відбити атаки в школах № 136 і 77 Донецька, а зараз разом з батьками боремося за школу № 2, яка є пам'яткою архітектури. Але влада нас поки не чує. Оскільки школа знаходиться у центрі міста комусь, мабуть, потрібна її територія", - розповів голова облорганізації "Фронту змiн ".

Він нагадав, що в 90-і роки на Донбасі закрилося багато дитячих садочків і зараз садочки, які залишилися в місті, переповнені у півтора, а то і в 2 рази.

"Зараз діти вже в утробі матері займають черги до дитячих садочків. Така ж ситуація може повторитися зі школами", - сказав Ярошенко.

За словами депутата Ясиноватської райради Сергія Чирина, є інші способи економії бюджетних коштів.

"У Макіївці 77-ю школу влада закриває, пояснюючи це рішення тим, що дорого обходиться опалення, але дешевше поміняти котел, ніж возити учнів в іншу школу", - вважає Чирин.

"Щоб організувати доставку, потрібно спочатку відремонтувати дорогу і поставити ліхтарі. Швидше вийде, що діти самі будуть добиратися через 3 залізничних переїзди за 3 км по бездоріжжю і неосвітленій місцевості. Схожа історія зі школою № 44 у тій же Макіївці. У сорок четвертій школі 10 класів навчаються українською мовою і 8 російською і школа заповнена на 100%. Влада обіцяє, що всі 400 дітей будуть доставлятися в інтернат, який вони ущільнять учнями закритої школи. Але для підвезення потрібні пара десятків автобусів, робота по складному графіку, тому що різні класи закінчують навчання в різний час. Ми запитуємо: а на це у влади знайдуться кошти? Схема підвезення поки не опрацьована, обговорення з громадою не відбулося, а закрити вже вирішили. Та й щодо "романтики" цього підвезення ... Я наведу вам такий випадок, який стався минулої зими у нас в Ясинуватському районі. Водій автобуса вивіз дітей з селища Піски, а потім зрозумів, що погода не сприяє і висадив 11 діток у полі, змусивши їх самими топати назад кілька кілометрів, серед цих дітей були шестирічки", - підкреслив Чирин.

Як повідомлялосч раніше, за розпорядженням губернатора Анатолія Близнюка в Донецькій області в 2011 році "оптимізують" (так у Донбасі називають процес закриття) 26 шкіл.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.