«Бліц-конкурс» по Десятинній – окозамилювання, за яким ховається рішення про будівництво московської церкви

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.02.2011 22:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13288

Те, що Попов називає «бліц-конкурсом», насправді – завуальоване рішення столичної влади (з подачі влади центральної) про будівництво церкви Московського патріархату на місці Десятинної.

Руїни Десятинної церкви на малюнках Вестерфельда, XVII століття

Про це заявив народний депутат, заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Шкіль, коментуючи інформацію про те, що голова Київської міськадміністрації Попов підписав розпорядження про оголошення "бліц-конкурсу" на кращу концепцію "відновлення Десятинної церкви", повідомляється на його офіційному сайті.

«Конкурс на найкращу концепцію відновлення Десятинної - символу незнищенності українців, символу нашої непокори усім завойовникам та зайдам - не має тривати всього два місяці, як про це говориться у розпорядженні Попова, - переконаний народний депутат. Він зауважив, що не знає прецедентів у світі, аби «відновлення пам'ятки археології національного значення здійснювалося такими стаханівськими темпами».

«Хіба реально за два місяці – з 25 лютого по 25 квітня - відібрати, вивчити та вибрати найкращий проект? Звісно, ні. Це означає лише одне – влада вже давно прийняла конкретне рішення, а усі ці так звані бліц-конкурси - окозамилювання й відверта брехня, аби якось заспокоїти громадськість, - заявив Андрій Шкіль.

Політик також наголосив, що не розуміє, «що саме в даному випадку означає консервація та сучасна музеєфікація автентичних залишків та слідів церкви Богородиці (Десятинної), а також створення архітектурного ансамблю з інфраструктурою музейного комплексу – а саме так написано у розпорядженні Попова. Чи, можливо, поруч з новозбудованою церквою УПЦ МП на фундаменті Десятинної постануть ресторани швидкого харчування, кіноконцертні зали та новомодні шоппінг-моли??»

«Ми маємо сумний досвід «консервації» та «музеєфікації» - під час будівництва Михайлівського храму та Лядських воріт, коли автентичні залишки тисячолітніх споруд з мозаїками та орнаментами просто залили бетоном. Боюсь, у випадку з Десятинною, ця наруга над нашим національним надбанням може повторитися, - зауважив депутат.

Народний депутат підкреслив, що «ключовими словами у оприлюдненому розпорядженні Попова вважаю такі: «стоїть завдання створити належні умови для відправлення релігійних потреб громадян та проведення інших заходів».

«Здається, влада вже й не приховує своїх намірів збудувати тут храм для Московського патріархату, - переконаний Андрій Шкіль, - а для того, аби його вірянам було де поїсти та, говорячи словами Попова, «провести інші заходи» - довкруги будуть побудовані офісно-розважальні центри…»

«Тому, здається, лишається єдиний спосіб не допустити панування в нашому святому місці Московського патріархату – усім нам вийти й сказати своє слово… І сказати так, аби у влади, нарешті, відпало бажання загравати з московськими попами», - сказав депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.