ГПУ не відпускає Луценка навіть за клопотанням нардепів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.03.2011 16:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13298

Генеральна прокуратура відмовилась звільнити з-під варти лідера “Народної самооборони” Юрія Луценка на поруки депутатів Верховної Ради.

Лист з відмовою від заступника генпрокурора Рената Кузьміна отримав депутат від “Народної самооборони” Юрій Гримчак, який подавав до Генпрокуратури клопотання майже сотні депутатів з проханням звільнити з-під варти Луценка та екс-міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука, повідомила прес-служба партії.

“Це не викликає якогось сильного здивування. Біля 100 депутатів підписалось під клопотанням взяти на поруки наших товаришів, але чомусь Генеральна прокуратура вважає, що ми не можемо забезпечити їх участь у слідчих діях (хоча слідчі дії вже давно завершені) і не можемо також забезпечити їх явку до суду”, - заявив Гримчак.

ГПУ вважає, що в справах наявні дані про можливість Луценка перешкоджати встановленню істини у справі і ухилятись від слідства і суду, та посилається на рішення Печерського суду. “Наведені в судових рішення мотиви свідчать, що знаходячись на волі Луценко Ю.В. і Філіпчук Г.Г. не виконуватимуть процесуальних рішень і матимуть змогу ухилятись від слідства і суду, а ваша порука не забезпечить їх належної поведінки”, - вважає пан Кузьмін.

“Хотілося б нагадати, що свого часу всього 2 чи 3 депутати з Партії регіонів брали на поруки пана Щербаня і це нікому не завадило — він тут же вийшов на свободу. Це було в той час, коли слідством керував пан Кузьмін”, - нагадав “самооборонець”.

В листі ГПУ говориться, що “на даний час підстави для зміни міри запобіжного заходу Філіпчуку Г.Г. та Луценку Ю.В. відсутні, у зв'язку з чим слідчим у справах за вашим клопотанням винесені відповідні постанови про відмову у їх задоволенні”.

“Сьогоднішня відмова — це ще один штрих до “незалежного” правосуддя, яке насправді є правосуддям вибірковим. Хотів би нагадати про людину, яку звинувачують у вбивстві, і яка є сином колись депутата Верховної Ради від Партії регіонів, а зараз — високопосадовця. Цю людину суд відпускає на підписку про невиїзд, сказавши ніби: “ну, вбивство..., ну, причепив батарею до спини..., ну, втопив “афганця”..., ну, буває..”, - вважає Гримчак.

Депутат вважає, що відмова ГПУ — це чиста політика: “Коли біля 100 депутатів Верховної Ради щось гарантують, то, мабуть, це все ж таки щось важить! Але для ГПУ що 100 депутатів, що 200 депутатів — це не має ніякого значення, оскільки в даному випадку виконується політичне замовлення”.

Гримчак наголосив, що депутати звертались з клопотанням до генерального прокурора, а отримали відповідь від його заступника: “Мабуть, генеральний прокурор не хоче залишати слідів своєї діяльності. У нас завжди відповідають заступники.

Депутат звернув увагу, що суд прийняв рішення про арешт, спираючись на думку Генпрокуратури, а ГПУ відмовилась звільняти Луценка на поруки — посилаючись на рішення суду: “Вони на один на одного спираються і діють фактично разом. Я хочу нагадати, що засідання Печерського суду про продовження Луценку терміну тримання під вартою — це була просто сталінська “трійка”: суддя, прокурор і слідчий. Вони “прозоро” (без журналістів), “відкрито” (без будь-яких зайвих для них осіб), “при рівних умовах сторін” (без участі адвокатів Луценка, яких просто не попередили про засідання) розглянули питання і прийняли рішення. Ось такий у нас після цього “вільний”, “незалежний” і “відкритий” суд”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.