Присяжнюк публічно визнав: дефіциту харчів в Україні немає, натомість - профіцит некомпетентної влади

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 2.03.2011 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13302

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк запевняє, що в Україні немає дефіциту продуктів харчування.

Про це він сказав під час прес-конференції у Тернополі, коментуючи періодичну появу інформації, що в Україні бракує тих чи інших продуктів.

При цьому міністр визнав, що Україна не забезпечує себе м’ясом у достатній кількості.

«Ні для кого не новина, що ми 15-17 років є імпортнозалежні від м’яса. При цьому ми щороку зменшуємо імпорт м’яса, у 2010 – зменшили на 100 тис., і в 2011 теж зменшимо, бо збільшуються обсяги виробництва. Сьогодні у нас на складах є близько 40 тис. тонн імпортної птиці, не можуть її реалізувати, бо українська продукція витіснила її з реалізаційної мережі», - зазначив Присяжнюк.

Спаду обсягів виробництва молока, за його словами, українські сільгоспвиробники не допустили, незважаючи на зменшення кількості поголів’я ВРХ.

«Визнаємо, що 20 років поспіль поголів’я корів зменшується. Але виробництво молока залишається на рівні 11,7 млн. тонн завдяки підвищенню продуктивності», – сказав міністр.

Він додав, що проблемою в молочній галузі залишаються низькі закупівельні ціни. Розв’язати цю проблему, на його думку, можна завдяки виходу на зовнішні ринки, «насамперед Росії».

«До речі, якщо гречка у нас сьогодні коштує від 14 до 20 грн., то в Білорусі – 44 грн., у Росії – 60 грн. Масло вершкове, хліб дорожчі, ніж у нас, і в Росії, і в Білорусі. Це означає, що жодного дефіциту на продукти харчування у нас в країні немає», - сказав Присяжнюк.

За його словами, інформація про дефіцит певних продуктів вигідна, насамперед, сільгоспвиробникам, оскільки у них тоді збільшуються обсяги реалізації.

«Але, з іншого боку, така інформація вводять в оману споживача, і люди починають витрачати свої заощадження на закупівлю надлишкових продуктів, які, зрозуміло, не зберігаються довгий термін. Тобто, має місце зловживання довірою споживачів, які на підставі такої інформації надлишково витрачають свої кошти. Тому я б радив виважено реагувати на такі повідомлення, сенсу говорити про дефіцит продуктів немає», – запевнив Присяжнюк.

Від “Аратти”“: наразі, завдяки урядовцю, ми, громадяни отримали очевидну картину наших негораздів. А вони, насамперед, криються в одному: нездатність влади вийти за рамки уяв "соціалістичної економіки". Зокрема, це стосується функціональних дій уряду, який досі відчайдушно борсається у реліктовій командно-адміністративній системі, створеній компартією СРСР.

Насправді, те, що у Росії і Білорусі продукти харчування дорожчі, ніж в Україні - це великий позитив. Бо означає, що українські виробники мають сприятливий момент заробити, адже, чим вища ціна - тим більша різниця між пропозицією і попитом. Це закон ринкової економіки.

Але, у цій системі головним завданням уряду є точне прогнозування попиту та доведення цього прогнозу до кожного виробника і створення сприятливих умов для виробництва товарів і послуг. В цьому конкретному випадку - для виробників сільгосппродукції.

А що робить уряд Азарова? Замість створення сприятливого бізнес-клімату, прем'єр і урядовці виправдовують свою некомпетентність і крмінальні ухили якимись міфічними "змовами спекулянтів".

Хоча у будь-якій ринковій системі - спекулянт - це лише індикатор дефіциту. Це стимул для бізнесу про наявність ринкової ситуації, на якій можна непогано заробити і завдання уряду полягає лише в одному: створити такі правила, аби якомога більше громадян мали змогу конвертувати свою підпиємницьку ініціативу у гроші. Тільки в цьому випадку і гречка, і борошно, і решта продуктів харчування будуть не тільки дешевшати, а й реально зростатиме їхня якість. Бо споживач матиме вибір.

Все це банальні істини. Істини, які, на жаль, знаходяться за межею розуміння "команди проФФесіоналів".”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.