Журналісти закликали МВС припинити ескалацію міліцейського свавілля

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.03.2011 13:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13303

У Києві пройшов круглий стіл «Журналісти й міліція: як уникнути протистояння?». За його підсумками, до Верховної Ради передали розроблені медіаправниками проекти змін до законів з посилення захисту прав журналістів.

Громадські організації журналістів, медіаправники та представники міжнародних організацій "Інтерньюз-Україна" і "Репортери без кордонів" обговорили з представниками МВС причини різкого зростання випадків порушення прав журналістів, які здійснюють правоохоронці.

Журналісти скаржилися на те, що останнім часом з почастішали обшуки, вилучення техніки та заборона фото- і відеозйомки. Вони повідомили також, що міліція, як правило, не реагує, коли права журналістів порушують, приміром, приватні охоронці.

Удвічі більше випадків порушення прав журналістів

Представниця "Репортерів без кордонів" Оксана Романюк нагадала, що Україна знизилася в рейтингу свободи слова цієї організації одразу на 42 позиції і наразі перебуває поряд з такими країнами, як Ірак, Росія, Білорусь та Китай. За словами Романюк, "влада за рік продемонструвала, що безкарності немає меж". Вона сказала, що кількість випадків насильства та порушення журналістських прав збільшилася минулого року у півтора-два рази. Але норма закону про кримінальну відповідальність за скоєння цих злочинів не діє.

Замовчування порушень законності міліціонерами замість їхнього викриття та показового покарання призводять лише до протистояння між правоохоронцями і суспільством, впевнена депутат парламенту він НУНС Леся Оробець.

«У міліції починають більше боятися демонстрації власних проколів, ніж самих цих проколів. А музику замовляють ті, чия ментальність сформувалася ще 30-40 років тому», - сказала Оробець.

Потрібні й зміни в законодавстві

Депутат заявила, що за умов зміни застарілого мислення, МВС могла б використати пресу, як "джерело якісного і безкоштовного моніторингу міліцейської діяльності" і мати з цього велику користь. Присутнім на дискусії депутатам парламенту були передані розроблені медіаправниками зміни і доповнення до Кримінально-процесуального кодексу України, яким зазвичай найбільше керується в своїй діяльності міліція.

Цими змінами журналісти зрівнюються у привілеях з лікарями та священиками, які мають право не розголошувати джерела конфіденційної інформації. Запропоновані зміни також суттєво обмежують права правоохоронців на обшуки та вилучення документів і техніки в редакціях та в незалежних журналістів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.