Весняні ціни на бензин можуть сягнути 12 грн/літр

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 2.03.2011 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13306

У разі, якщо негативні тенденції зберігатимуться, то невдовзі ціна за літр 95-го бензину може сягнути 12 грн. Це зумовлено нестабільною політичною ситуацією у Північній Африці і на Близькому Сході, а також підвищенням акцизу на нафтопродукти у державі.

Як пояснив провідний фахівець відділу зв’язків із громадськістю компанії «Концерн Галнафтогаз» Олег Дорожовець, наразі зростання цін на паливо зумовлене здебільшого двома чинниками.

«По-перше, це – ситуація на світових ринках нафти, яка підігрівається політичною нестабільністю в державах Північної Африки і Близького Сходу. Відповідно, світові ціни на нафту відбиваються у котуваннях плат, за якими наша компанія купує на зовнішніх ринках бензин і дизпаливо. Друга причина – це підвищення з 1 січня ставки акцизного збору на бензин і дизпаливо в Україні. Вони зросли майже на 40%, відповідно це теж додає своїх 40-50 коп. в ціні бензину і 12 коп. в ціні дизпалива», - заявив Дорожовець

За його словами, є все ж-таки ситуація на світовому ринку, оскільки кожне підвищення ціни за барель нафти на $10 додає в роздрібному продажу 60 коп. в ціні за літр 95-го бензину. При цьому за останні 2 місяці барель нафти зріс більше, ніж на $20, і лише у проміжку між 28 лютого та 1 березня – на $4. Український ринок, за його словами, реагує на підвищення цін на світовому ринку з приблизно 10-денною затримкою, тому протягом найближчих 2 тижнів очікувати зниження цін на бензин не варто – ріст є набагато ймовірніших.

«Песимістичний прогноз може здійсниться, якщо уряд все-таки вирішить ще запровадити ввізне мито на імпортні нафтопродукти. Це означатиме, що до нинішніх цін доведеться додати 1,2 – 1,3 грн на літр палива. Тобто в такому разі ціни будуть тяжіти до 12 грн за літр, якщо йдеться про 95-й бензин. Оптимістичний сценарій пов’язаний із заспокоєнням ситуації на Близькому Сході і падінням нафти на світових біржах, але поки що об’єктивних причин для того, щоб у цьому регіоні встановилася політична стабільність, не видно», - додав представник «Галнафтогазу».

Разом з тим Дорожовець зазначив, що у деяких країнах Європи у зв’язку із несприятливою ситуацією на світових ринках ціни на паливо ростуть іще вищими темпами, і лише за останній місяць бензин на заправках подорожчав на 20-30%. «В Україні цього ще не спостерігається», - підсумував фахівець.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.