Макуха: Україна не вписується в графік вступу до СОТ

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 1.11.2006 17:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1331

Міністр економіки Володимир Макуха заявляє, що через різні причини Україна не вписується в оптимальний графік закінчення переговорного процесу щодо вступу до СОТ.

Володимир Макуха, Міністр економіки України.

Про це він заявив в середу під час парламентських слухань про стан підготовки вступу України до СОТ.

Макуха наголосив, що Україна не вписується в такий графік у зв’язку з відсутністю законодавчого прогресу за низкою принципових для партнерів України позицій. Він відзначив, що з метою прискорення вступу України до СОТ необхідно прийняти послідовні та скоординовані дії органів влади, які будуть спрямовані на створення прозорої інвестиційної торгової політики України з відповідного законодавчого закріплення.

Макуха відзначив, що на сьогодні є підстави, що саме нинішній Кабмін і нинішній склад парламенту зробить все можливе для приєднання України до СОТ.

Макуха нагадав, що Україна повинна ухвалити 21 законопроект щодо СОТ. При цьому, за його словами, Україна закінчила всі двосторонні переговори зі всіма країнами членами робочої групи, окрім Киргизстану.

Макуха також відзначив, що членство України у СОТ сприятиме додатковому зростанню реального ВВП за рахунок додаткового збільшення експорту української продукції в обсязі як мінімум 1,5-2 млрд. доларів, а за благополучних умов до 4 млрд. доларів. Він наголосив, що це буде пов’язано із зменшенням втрат від антидемпінгових розслідувань і ослабленням тарифних і нетарифних бар’єрів для експорту вітчизняної продукції на зовнішні ринки.

Крім того, підкреслив міністр, вступ до СОТ стимулюватиме додаткове залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України як мінімум в обсязі 500 млн. доларів щорічно.

Він також наголосив, що вступ України до СОТ призведе до істотного збільшення частини оподатковуваного імпорту в загальному обсязі імпорту.

Нагадаємо, що комітет Верховної Ради з питань економічної політики повністю схвалив весь пакет законодавчих ініціатив Президента України Віктора Ющенка, спрямованих на приведення законодавства у відповідність з вимогами СОТ.

Раніше Макуха заявляв, що Кабінет Міністрів схвалив 5 законопроектів, необхідних для вступу України до СОТ.

Президент Віктор Ющенко сподівається, що Україна вступить до СОТ у грудні 2006 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.