Лівійська криза. Росія і США направляють війська у регіон

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 3.03.2011 17:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13322

Майже 400 морських піхотинців США перекинули на військову базу Suda на грецькому острові Крит. Вони готуються до розміщення на двох американських кораблях, що відправляться до лівійських берегів.

Перший батальйон морських піхотинців з Північної Кароліни прибув 2 березня літаком. Вони будуть перекинуті на два американські кораблі, що знаходяться наразіс в Середземному морі.

"Їх прибуття проходить в рамках операції передислокації сил в регіоні і пов'язане з Лівією", - пояснив представник з друку бази Suda Пол Фарлі.

Американські морські піхотинці будуть перекинуті на вертольотоносець Kearsarge і корабель Ponce ВМС США. Два американських військових корабля вже пройшли Суецький канал і увійшли до Середземного моря, щоб зайняти позиції біля лівійського узбережжя.

Водночас, Росія планує надіслати до узбережжя Лівії два військових кораблі і морських піхотинців зі складу Чорноморського флоту РФ. Про це повідомило джерело у дипломатичних колах.

За словами джерела, йдеться про те, що розглядається питання відрядження найближчим часом у наближений до Лівії морський регіон двох великих десантних кораблів з 250-300 морськими піхотинцями на борту зі складу Чорноморського флоту РФ.

Зазначимо, що на американському вертольотоносці вже знаходяться приблизно 800 морських піхотинців. На вертольотоносці також базується техніка для висадки морського десанту, вертолітний флот і медичне обладнання. Останнє дозволяє виконувати як військові, так і гуманітарні операції.

Як відомо, НАТО поки що не готове до військової операції у Лівії.

"Альянс пильно спостерігає за розвитком ситуації і готовий до будь-яких несподіваних поворотів в її розвитку, проте не йдеться про військову операцію проти Каддафі", - заявило дипломатичне джерело в Брюсселі за результатами другого засідання Північноатлантичної ради на рівні послів з ситуації в Північній Африці. Жодних офіційних заяв за результатами сьогоднішньої зустрічі зроблено не було.

Всередині Альянсу зберігаються серйозні розбіжності з приводу будь-яких форм військового втручання в Лівії. Такий сценарій серйозно розглядають США і Велика Британія, тоді як більшість континентальних країн Європи виступають проти участі Альянсу у розв'язанні цього конфлікту.

З усіх країн НАТО найбільш жорстку позицію займає Туреччина, яка вважає, що НАТО "взагалі нема чого робити в Лівії". "Це абсурд. НАТО може почати військову інтервенцію тільки у разі нападу на одну з країн-союзників", - заявив напередодні в Стамбулі турецький прем'єр Таїп Ердоган.

Проти військових дій щодо Каддафі також активно виступає Франція, яка побоюється, що військові дії Альянсу на південному узбережжі Середземного моря викличуть потужну реакцію у всьому арабському світі.

Аналітики також зазначають, що, аналізуючи можливість військового втручання, Єлисейський палац бере до уваги не тільки міжнародну реакцію й посилення антизахідних настроїв у регіоні, а й ризик протестів "арабської вулиці" у самій Франції.

Сполучені Штати не відкидають можливості повного розриву дипломатичних відносин з Лівією. Про це заявив в середу прес-секретар Білого дому Джей Карні.

Він визнав, що адміністрація Барака Обами розглядає таку можливість. Минулого тижня роботу американського посольства в Лівії було припинено. Посольство Лівії в США, як і раніше, працює.

Нагадаємо, сутички між опозицією і урядовими силами, які переросли у громадянську війну, почалися в Лівії 15 лютого. Правозахисні організації оцінюють кількість загиблих за час боїв в 6 тисяч людей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.