На дні Чорного моря знайшли півтисячі бочок з хімічною зброєю СРСР

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2011 21:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13324

Щонайменше 500 бочок з бойовими отруйними речовинами лежать уздовж Південного узбережжя Криму. Екологи бояться катастрофи: вміст однієї бочки здатен знищити усе живе в радіусі 40 км.

Підводна відеозйомка показала, що деякі бочки вже пошкоджені. Влада чекає на новий “Чорнобиль”

На дні Чорного моря знайшли півтисячі металевих бочок з бойовою хімічною зброєю, які затопили у 1941 році перед наступом фашистських військ, повідомляє ТСН.ua з посиланням на російський телеканал НТВ. Бочки були розраховані максимум на 70 років, тобто термін їхньої служби закінчився кілька місяців тому.

Ця інформація спливла в рамках журналістського розслідування російського телеканалу НТВ, яке журналісти провели перед початком курортного сезону в Криму. Утім, в МНС не спростували ці дані. У відомстві лише спробували заспокоїти, що небезпеки зараження води і території на півострові не існує.

Екологи вже встановили місцезнаходження 500 бочок і визначили 11 районів затоплення. Зокрема, контейнери виявили поблизу Феодосії та Алушти, біля знаменитого Ластівчиного гнізда.

За однією інформацією, проведені хімічні аналізи і забори води не виявили жодних високотоксичних речовин. За іншими дослідженнями, наприклад, поблизу Ластівчиного гнізда вміст аміаку в 100 разів вище норми, а підводна відеозйомка підтверджує: деякі бочки вже пошкоджені.

В свою чергу МНС Криму запевняє, що небезпеки не існує.

Влада, за давньою радянською традицією, чекає нового “Чорнобиля”

Як повідомляє НТВ, кожного журналіста, що розповідає про проблеми Криму, підозрюють у навмисному зриві туристичного сезону, тому тут без серйозних доказів не обійтися. Ось вони: у 2004 році влада Криму замовила дослідження морського дна екологічної фірмі, яка за підсумками роботи написала звіт. У ньому координати всіх місць, де виявлено хімічну зброю і точне число бочок. Тут всі улюблені місця відпочиваючих: Феодосійська затока, Ластівчине гніздо, узбережжя Алушти, мис Фіолент.

Тоді на документ почепили гриф «цілком таємно» і постаралися про нього забути. Журналіст і депутат Верховної ради Володимир Ар'єв зміг його роздобути, тільки користуючись своїми депутатськими повноваженнями.

Володимир Ар'єв, депутат Верховної ради України: «Те, що вони будуть цю тему приховувати від людей, від цього проблема не вирішиться. У даній ситуації ми можемо прийти до того, що будуть великі людські жертви. Якщо нічого не робити, закінчиться все набагато гірше».

Кожна така бочка здатна отруїти все навколо в радіусі 40 кілометрів. Зрозуміло, що тисячі контейнерів з іпритом загрожують всьому басейну Чорного моря. Представники МНС закликають до спокою.

Василь Квашук, директор Департаменту цивільного захисту МНС: «Я б не хотів говорити про це на телебачення і наганяти страх на жителів Севастополя і Криму. Проблема дійсно є, ми знаємо, де знаходяться ці ємкості».

На підводних відеокадрах помітно, що деякі бочки явно пошкоджені. А харківська наукова лабораторія «Військконвеєр-43» провела нещодавно дослідження води: поблизу Ластівчиного гнізда перевищення вмісту миш'яку - в 100 разів вище норми.

МНС Криму провело власне дослідження: "Через те, що ці повідомлення викликають сильний резонанс, ми провели ще в середині лютого лабораторне дослідження якості морської води і стану дна прибережної зони в районі Ластівчиного гнізда".

Під час цих робіт, заявили у відомстві, високотоксичних хімічних речовин або речовин, здатних негативно вплинути на здоров'я громадян, не виявлено.

Володимир Ар'єв, депутат Верховної Ради України: «Є технологія, яка дозволяє їх консервувати на 700 років. Створення нових великих підводних контейнерів і підводне перевантаження цих контейнерів - маленьких, стареньких у нові, десь по 10 штук. Їх заварюють і все».

Технологія перепоховання хімічної зброї не дуже складна і не жахливо дорога. До того ж, європейські країни готові допомогти фінансово. Не вистачає тільки сміливості у керівництва Криму. Адже, за їхніми розрахунками, вже через місяць-півтора пустельна ялтинська набережна повинна заповнитися натовпами відпочивальників.

* * *

До бойових отруйних речовин належать, зокрема, речовини нервово-паралітичної дії (зарін, зоман), шкірно-наривні (іприт, люїзит), загально-отруйної дії (синильна кислота, хлорціан).


На цей документ влада почепила гриф «цілком таємно»



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.