У Києві знищено трамвай 1909 року випуску, що продовжував служити місту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.03.2011 09:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13326

2 березня під час ліквідації лінії трамваю на Набережному шосе, була знищена пересувна тягова електростанція, зроблена в 1958 році з трамвайного вагона «Пульман» ПТ-543, вагон № 1027, 1909 року випуску.

«Цей трамвай міг би бути історичною окрасою міста, адже Київ - перше трамвайне місто Російської імперії. Такі об'єкти, як цей трамвай не можуть безслідно зникати. Тому я, як депутат, звернувся до керівництва міста з вимогою розібратися в причинах недбалого поводження до об'єкта і якщо це ще можливо знайти ресурси для того, щоб відновити трамвай», - упевнений голова комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець.

Вагон, який належав трамвайному депо ім. Красіна, стояв біля Рибальського ринку (метро «Дніпро») і був обнесений парканом.

«Вагон саме тому й зберігся, що свого часу був пристосований в пересувну тягову підстанцію», - заявив О. Бригінець.

Таких трамваїв, на думку експертів, більше немає в музеях ні України, ні інших країн світу. Крім того трамвай-електростанція, який 102 роки служив Києву, міг би послужити і далі, але недбайливі господарі забули його на шляхах, які демонтуються.

До речі, вчора виповнилось 180 років з дня народження знаменитого винахідника спальних вагонів «Пульман» - Джорджа Пульмана, нагадав пан Бригинець.

Історія трамвая ПТ-543

Це ті самі 4-вісні вагони "пульман", завдяки яким київський трамвай вважався найбільш передовим у Російській імперії й у ранньому Союзі, пише "Захоплюючий Київ".

Вони були дорогими і важкими, у той же час зі своєю високою місткістю могли долати круті підйоми і вписуватися в найкрутіші повороти.

Усього в Київ потрапило 74 таких вагони. Виготовлені були на MAN, електроустаткування стояло бельгійське.

Наприкінці 30-х років 23 з них роздали в інші міста УРСР, інші пережили війну в Києві.

Після війни, починаючи з 1954 року, 15, знову ж таки, передали в інші міста, 30 цілком переробили на нові моделі (на КЗЕТ їх переробили у відомі киянам вагони КТВ-55-2 - "тягни-штовхай"), залишивши тільки раму, і ту переваривши, 14 пройшли капремонт кузова і до 1962 року були передані в інші міста, де трудилися до початку 70-х.

Отже, "пульмани" прослужили місту 55 років - більше, ніж будь-яка інша модель в історії київського трамваю.

З того часу зберігся тільки 1 борт, який був перероблений на пересувну тягову підстанцію. Через деякий час він був установлений біля станції метро "Дніпро", де "тимчасово" простояв більше півстоліття.

Від “Аратти”. За інформацією сайта “Пам`яті київських трамваїв”, перероблені в аварійні вагони "пульмани" (називалися так за пару 2-вісних візків пульманівського типу) ще можуть експлуатуватися в трамвайних депо - АВ-2 (колишній 2014, колишній 1085, 1933 року випуску) та АВ-6 (колишній 2011, колишній 1032, 1909 року випуску).

У 1902 році з Нюрнберзького заводу до Києва надійшли перші дві машини, яким присвоїли номери 1001 і 1002. Так було покладено початок традиції в нумерації, яка порушилася вже лише в наш час, з появою чешських Т6. Два новачки виявилися практично непридатними для експлуатації в Києві (зокрема, вони не могли вписуватися в криві малих радіусів). Нова партія вагонів надійшла тільки через п'ять років і була в усіх відношеннях досконаліше первістків; з того моменту і почалися систематичні поставки. По двадцять вагонів прийшло до Києва в 1907, 1909 і 1911 роках; всі вони, як і два перших, були зроблені на нюрнберзькому заводі. Ще сім "нюрнбержцев" і сім вагонів бельгійського виробництва надійшло в 1913 році; таким чином, до початку Першої світової війни в місті було 76 чотиривісних вагонів. Ще дев'ять штук, 1077-1085, було зроблено у 1932-1933 роках на заводі імені Домбаля.

Такий вигляд мав знищений трамвай ПТ-543 від народження



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.