Міносвіти вигадало новий спосіб оцінки знань випускників

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.03.2011 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13328

Міністерство освіти і науки презентувало проект Національної рамки академічних кваліфікацій (НРК).

У Міносвіти вважають, що НРК дозволить привести класифікатор українських професій у відповідність з європейськими нормами, сприятиме визнанню наших дипломів за кордоном і забезпечить випускникам вузів гарантоване працевлаштування в Україні.

Роботодавці переконані, що для реалізації такого масштабного проекту будуть потрібні роки, пише "Комерсант-Україна".

Проект розроблений на основі Європейської рамки кваліфікацій, прийнятої в 2005 році для інтеграції освітньої сфери та ринків праці країн ЄС. Він дозволяє оцінити підготовку випускників навчальних закладів за такими параметрами: рівень кваліфікації, знання, вміння, комунікація, здатність до розвитку, ціннісна орієнтація, професійна компетенція, автономність і відповідальність.

У Європейській рамці кваліфікацій таких параметрів всього 6 і стосуються вони оцінки рівня знань та їх практичного застосування. На думку авторів НРК, детальна оцінка професійної придатності випускників буде сприяти їх трудової мобільності, зробить документи про освіту зрозумілими для зарубіжних роботодавців.

Як розповів один з авторів проекту, віце-президент Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук Володимир Луговий, кваліфікація випускників буде оцінюватися при отриманні диплома вишу або атестата про середню освіту.

"Поки що складно сказати, як це буде проходити - у вигляді додаткового іспиту або співбесіди. Ясно одне - випускник повинен підтвердити, що не просто просидів призначені години в школі чи вузі, а отримав необхідні навички та вміє ними користуватися", - сказав Луговий, додавши, що за підсумками кваліфікаційної оцінки випускники будуть отримувати відповідне свідоцтво.

Керівник робочої групи з НРК, кандидат технічних наук Юрій Сухарніков переконаний, що документ збалансує попит і пропозицію на ринку праці, визначаючи вимоги роботодавця до знань, умінь і навичок працівників: "З урахуванням НРК роботодавці будуть формувати замовлення для системи освіти. Враховуючи професійні вимоги ринку праці, ми забезпечимо випускникам гарантоване працевлаштування".

У Конфедерації роботодавців України (КРУ) вважають, що реалізація такого масштабного проекту може розтягнутися на десятки років, а в Міносвіти стверджують, що НРК може бути затверджений лише після прийняття закону "Про вищу освіту".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.