Науковці: кохання залежить від рівня гормонів у крові, а для його зародження потрібен принаймі рік

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.03.2011 06:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13339

Американські науковці, на їхню думку, розкрили природу кохання.

Антрополог зі США доктор Хелен Фішер близько 30 років вивчала це почуття і з'ясувала, що, виявляється, все залежить від гормонів, які формують типи особистості, повідомляє NEWSru.ua.

Доктор Фішер умовно розділила всіх людей на чотири різних типи - дослідники, будівельники, керівники та учасники переговорів.

"Керівника" формує високий рівень тестостерону. Представники цієї групи є рішучими і вимогливими. Вони вважають за краще говорити навпростець і мають стратегічне мислення. Ті, у кого домінує гормон дофамін, є "дослідниками". Вони завжди прагнуть до новизни як у взаєминах, так і в повсякденному житті.

У разі домінування серотоніну люди, як правило, демонструють спокій і вірність, тому їх Фішер позначила як "будівельників". Надлишок естрогену властивий творчим і чуйним натурам з розвиненими соціальними навичками. Такий тип особистості отримав назву "учасника переговорів".

За словами антрополога, успіх або провал у будь-яких стосунках залежить від того, як точно панівні риси нашої особистості збігаються з інтересами наших партнерів.

В свою чергу дослідники з Бразилії пояснюють взаємну прихильність на рівні ДНК (а саме - шостої хромосоми). Ми обираємо партнера з прямо протилежним набором генів по гістосумісності, тим самим забезпечуючи здорове потомство. Ледве вловимий запах тіла (а його формують феромони — біологічно активні речовини, продукти зовнішньої секреції) «сканується» нашою підсвідомістю, яка аналізує отримані МНС-гени (головний комплекс гістосумісності - ГКГС, англійською - major histocompatibility complex - MHC) візаві, щоб відповісти на запитання «Якими будуть діти».

Кохання з першого погляду не існує. Насправді - це бажання сексу

Кохання з першого погляду не існує. Те, що виникає, – це пристрасть. Для кохання потрібен рік. Так вважає професор психології з Канзаського університету, доктор Роберт Стернберг.

Він стверджує, що чоловіки і жінки інтерпретують іскру, яка випадково пробігає між ними, неправильно.

Під його керівництвом група дослідників провела опитування серед 1459 представників сильної і слабкої статі у віці від 18 до 45 років.

Учасники розповідали про те, як вони знайомилися з партнерами, скільки тривали відносини і як вони закінчилися.

З'ясувалося, що більшість стосунків зав'язалися в День святого Валентина. У 92% випадках пари, які щойно познайомилися, були впевнені, що між ними виникло кохання з першого погляду.

Але тільки у 13% з них взаємний потяг отримав серйозне продовження. Решта партнерів розлучалися максимум після місяця інтимних зустрічей.

Стернберг упевнений, що певні фізичні потреби штовхають людей в обійми. Тобто почуття, що виникає при першій зустрічі, це не кохання, а тимчасове бажання задовольнити статеві потреби. Експерт вважає, що для появи глибокої прихильності і зацікавленості потрібен довгий час, принаймні рік.

Раніше фахівці дійшли висновку, що щоденний секс з молодими партнерками продовжує середню тривалість життя чоловіків. Дослідники німецького Університету Макса Планка в протягом 15 років аналізували причини смертності чоловіків. У ході дослідження науковці дійшли висновку, що ймовірність ранньої смерті у представників сильної статі знижується на чверть, якщо партнерка молодше на 15-17 років.

Варто зазначити, що секс, можливо, - єдине задоволення в житті, яке корисне для здоров'я. Здорове статеве життя не тільки поліпшує настрій, а й дозволяє зменшити ризик захворіти на низку недуг.

А ще в народі кажуть: “Найкращий секс з тим, з ким добре і без сексу”. Це свідчить про необхідність встановлення спочатку дружніх відносин, основаних на повній довірі між партнерами, і кохання в цьому випадку буде лише приємним доповненням-подарунком до дружби. А щоб стати вірним другом, як відомо, потрібно разом з`їсти пуд солі...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.